Magazin>>

Kako izgleda kada Tisa cvjeta?

5. Jun 2017. | 11:01 | NV
cvetanje

Opština Novi Bečej i Turistička organizacija organizuju još jedan doček fenomena “cvjetanja rijeke“ kada stotine insekata izlijeće iz Tise, a građani sve prate uz zanimljiv program, piše danas.rs.

Kako organizatori najavljuju, na obali Tise u Novom Bečeju od 9. do 11. juna mnogobrojni ljubitelji romantike i prirodnog fenomena okupiće se da provjere legendu po kojoj se ljubavne želje ispunjavaju onima koji puste zapaljenu svjećicu na liciderskom srcu u rijeku. Prirodni fenomen rađanja insekta iz vode javlja se na rijetkim mjestima u svijetu.

“U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvijetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cvijeta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke”, objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali kod Novog Bečeja okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koju Novobečejci svake godine organizuju kako bi ovaj fenomen proslavili. Program koji prati prirodni fenomen cvjetanja rijeke počinje od petka, 9.juna u 19 časova na Tiskom keju u Novom Bečeju. U obližnjoj Kanjiži ljubitelji prirode također će sići do rijeke da se uvjere u neobičnost ove pojave.

A kako ovaj prirodni fenomen izgleda, možeteprovjeriti na ovome linku.

 

NV / danas.rs / foto danas.rs

Na vrh