Kalaba: U ovoj godini mogli bismo ispuniti uvjete za izvoz mlijeka

Komentirajući Izvještaj Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske komisije, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas na konfernciji za medije u Sarajevu da se nada da ćemo dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU dobiti u ovoj godini, ako nastavimo raditi sadašnjim tempom

3. Apr 2014. | 18:23 | S.K
21141

“Izvještaj je po nama zadovoljavajući jer možemo da sagledamo koji su to problemi u sektoru mljekarstva i šta sve trebamo uraditi da bi u najskorije vrijeme osigurali izvoz  mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije”, rekao je Kalaba.

On je naglasio da je u kratkom periodu postignuto mnogo – da je usvojen higijenski paket pravilnika o odobravanju objekata, napravljen prijedlog izmjena i dopuna zakona i potpisan Protokol o uspostavi vertikalnog lanca komandovanja, što je FVO inspekcija i konstatovala.

Kalaba je kazao da će Akcioni plan za otklanjanje nedostataka, koji je pripremljen 6. februara, biti dopunjen onim što je konstatovano u izvještaju.

Istakao je da FVO inspekcija neće ponovo biti pozivana sve dok ne budu sigurni da su svi nedostaci otklonjeni, kao i da nijedna zemlja nije dobila dozvolu za izvoz nakon prve kontrole.

Inspekcija FVO-a boravila je u BiH od 21. do 31. januara i vršila procjenu kontrola koje su provele nadležne bh. institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU. 

U  izvještaju EU je naznačeno  da sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te da BiH ne može izvoziti mlijeko u EU.

(Agencije)

Na vrh