Kanada nije zaboravila učinke politike Srbije tokom devedesetih godina

20. Nov 2016. | 11:14 | NV
02 kanada_620x0

Otawa još primjenjuje restrikcije za čelnike srbijanske i jugoslovenske vlade iz perioda 1998 – 2000. godine. Ipak su započeti pregovori o ukidanju ovih administrativnih prepreka, pišu novosti.rs.

U Kanadi je i dalje na snazi odredba zakona po kojoj su najviši zvaničnici SRJ i Srbije koji su bili na ključnim funkcijama u Vladi, diplomatiji, Vojsci, policiji i pravosuđu od februara 1998. do oktobra 2000. godine – nepoželjni u ovoj državi.

S obzirom na to da su u tom periodu bili na važnim državnim pozicijama, kao ministri u vladi Mirka Marjanovića, na administrativne prepreke pri ulasku u Kanadu, ukoliko bi se njihovi propisi doslovce primjenjivali, mogli bi da naiđu i Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Maja Gojković, Jorgovanka Tabaković, Vojislav Šešelj, Milovan Bojić, Milan Beko…

Pod “udar” kanadskih zakona potpadaju i Momir Bulatović, Zoran Lilić, Živadin Jovanović i Vuk Drašković, koji su bili članovi Savezne vlade utom periodu. A tu je i Milan Milutinović, kao bivši predsjednik Srbije.

Naime, u dopisu dostavljenom “Novostima” iz Kanadske granične agencije (CBSA) navedeno je da su vlade Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije pod Slobodanom Miloševićem označene kao režimi koji su počinili gruba kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava od 28. februara 1998. do 7. oktobra 2000. i da, po kanadskom Zakonu o imigraciji i zaštiti izbeglica, funkcioneri tih režima nisu dobrodošli.

Na spisku potencijalno nepoželjnih, kako je objašnjeno u dopisu, nalaze se svi oni funkcioneri koji su imali značajnu ulogu u kreiranju državne politike i donošenju odluka u navedenom periodu – šefovi država i vlada i njihovi savjetnici, članovi vlade, ambasadori i viši diplomatski službenici, visoki funkcioneri u vojsci, policiji i pravosuđu.

Zbog toga je srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić započeo razgovore s kolegama u Otawi, kako bi Kanada konačno ukinula ove restriktivne mere.

Kako Dačić kaže za “Novosti”, Kanađani, za razliku od nekih drugih zemalja, nemaju klasične liste državljana Srbije pod sankcijama već primjenjuju opšte pravilo koje se može odnositi na sve koji su tada bili u vlasti, vojsci ili policiji: “To ide sve do ranga savjetnika ili čina majora. Druge države su imale spiskove “nepoželjnih”, i većina je te liste ukinula”, kaže Dačić, prenose novosti.rs.

Međutim, za Balkan u cijelini ova lista je važna, jer pokazuje koliko je srbijanska politička elita od vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji ostala (ne)promjenjena.

 

NV / novosti.rs

Oznake: >

Na vrh