Kandidat ljevice Carlos Alvarado novi predsjednik Kostarike

2. Apr 2018. | 16:53 | NV
alvarado

Kandidat lijevog centra Carlos Alvarado pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Kostarici, prenose agencije.

Sa 60,7 posto glasova, prema rezultatima dobijenima nakon prebrojavanja više od 95 posto glasačkih listića, ovaj bivši 38-godišnji ministar rada i pisac pobijedio je svog suparnika, evangeličkog pastora Fabricija Alvarada koji je osvojio 39,3 posto glasova i s kojim nije ni u kakvom srodstvu.

“Obavezujem se da ću voditi vladu za svakoga, u jednakosti i slobodi za napredniju budućnost. Puno je više toga što nas povezuje nego što nas dijeli”, rekao je izborni pobjednik hiljadama okupljenih pristalica koji su mahali crveno-bijelim zastavama Stranke građanske akcije.

Konzervativni kandidat Fabricio Alvarado, bivši televizijski novinar poznat po pjevanju vjerskih pjesama, koji se oštro suprostavlja sklapanju istospolnih brakova, priznao je poraz u govoru pred svojim pristalicama.

“Nismo pobijedili na izborima, ali možemo prihvatiti ovaj rezultat visoko podignute glave”, rekao je 43-godišnji Fabricio prije nego je zahvalio Bogu.

Za razliku od Fabricija, Carlos predlaže više intervencije države u ekonomiju i podržava sklapanje istospolnih brakova.

 

NV / NAP

Na vrh