Karaganov: Ili će se SAD prilagoditi, ili ćemo imati rat

18. Nov 2016. | 08:48 | NV
Sergej-Karaganow-620x330

Savjetnik administracije ruskog predsjednika i jedan od najuticajnijih ruskih politikologa Sergej Karaganov ističe da je Rusija najveći izazov za američki poredak, ali da će se SAD tome morati da prilagode kako bi se izbjegao globalni sukob.

Ranije su SAD predstavljale svojevrstan faktor svjetske stabilnosti, a sada su se pretvorile u njegovu suprotnost i počele mijenjati pravila igre. Sada se Rusiji upućuju optužbe da je ona, tobože, revizionistička zemlja i da mijenja ustaljena pravila.

Tačno je da Rusija mijenja pravila, ali samo ona koja su joj nametnuta. Ranije je već jednom postojala situacija u kojoj su zemlje pokušale naglo transformisati ustaljeni sistem.

To je bilo tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, poslije poraza Amerike u Vijetnamu i čitave serije političkih, socijalnih i ekonomskih problema koji su zatim uslijedili.

Tada je, međutim, Amerika imala sreće – pojavio se Regan i on je djelimično uspio da prevlada tu situaciju. Sada se takvo čudo ne može očekivati i zbog toga su danas SAD najveći izazov za međunarodnu stabilnost, smatra Karaganov.

On ukazuje na to da je došlo do raskola u vladajućim američkim elitama i da je politička borba koja se tamo vodi zapanjujuća.

Nijedna od dvije sukobljene snage ne predlaže nikakav konstruktivan program. Stare elite, koje predstavlja Hilary Clinton, traže revanš, a snage koje stoje iza Donalda Trumpa kažu: “Ne glupirajte se, hajde da sve počnemo ispočetka”, navodi Karaganov, a prenosi “Ruska reč”.

On ocjenjuje da Rusija još uvijek doživljava SAD kao nešto veliko i moćno, ali gubi iz vida da je to “veliko i moćno” tokom devedesetih godina dvadesetog vijeka i u prvoj deceniji dvadeset i prvog vijeka pretrpjelo ogromne gubitke, “zaglibivši” u mnogim vojnim konfliktima.

Nastupila je ekonomska kriza, koja je poljuljala privlačnost američkog ekonomskog modela. Zatim su došli na red Abu Graib, Snowden… Amerika je još uvijek moćna zemlja u svakom pogledu, ali sada je ušla u veoma opasan period, smatra Karaganov.

On upozorava da je nivo uzajamnog nepovjerenja između Amerike i Rusije sada dostigao vrhunac.

Objektivna neslaganja zapravo i nisu velika, jer se Rusija i SAD, praktično, nemaju oko čega svađati.

Korijen problema treba tražiti u tome što je Amerika na svjetskoj političkoj sceni “izgubila bitku” u prethodnoj deceniji i posebno je ozlojeđena zbog toga što je ona sama za to kriva.

U svijetu su se pojavile druge snage i one žele da izmijene poredak. To je, prije svega, Rusija, kojoj se taj nametnuti poredak nije sviđao. Doduše, Kina sada radi isto to, ali iz američkog ugla to ne izgleda pretjerano drsko.

Politika Rusije, za sada, pobjeđuje, navodi Karaganov, ali upozorava da je pobjeda u ovom svijetu vrlo relativna stvar, jer se sve brzo mijenja.

U idealnom američkom svijetu Rusija bi bila dio atlantskog društva, sprovodila bi vašingtonsku politiku i ne bi se mnogo isticala. Sada je, međutim, Rusija najveći izazov za američki poredak, i SAD će se morati tome prilagoditi.

“Najvažnije je da se taj proces pametno usmjerava, kako se ne bismo negdje usput survali u novi globalni rat. Vjerovatnoća takvog ishoda sada je vrlo velika. Daleko veća nego u bilo kojem trenutku tokom šezdesetih godina prošlog vijeka”, upozorava Karaganov.

 

 

NV / Srna / foto karaganow.ru

Na vrh