Kardinal Puljić: Nema dobre volje da se provede biskupski plan regionalizacije BiH

21. Feb 2017. | 14:41 | NV
kardinal puljic

Kardinal Vrhbosanske nadbidskupije monsinjor Vinko Puljić izjavio je za BHRT da nedavni natpisi o planu biskupa iz BiH o regionalizaciji zemlje predstavlja svojevrsnu manipulaciju, jer je izvučen plan koji potiče još iz 2005. godine, a koga su tada svi ignorirali, prenosi Patria.

Kardinal Puljić smatra uvredom činjenicu da nikakve reakcije nije bilo prije 12 godina, kada je biskupski plan reagionalizacije sačinjen. Nisu se oglasili niti političari, niti novinari.

“Niko nije isčitao ono što smo mi predložili, nego su to jednostavno prešutjeli. Niko nije bio protiv, ali ignorirali su to 12 godina. Sad nam to treba i sada treba izvući iz naftalina taj naš program. Mi smo se prije 12 godina jednostavno osjetili povrijeđenima, jer smo ignorirani, čak i prozvani što se petljamo u politiku i sada smatramo da nas ne bi trebalo manipulirati”, kaže kardinal Puljić.

Puljić kaže kako su biskupi prije 12 godina sačinili plan, jer su im predstavnici međunarodne zajednice zamjerali kako samo kritiziraju i napadaju, a ništa ne predlažu.

“Onda smo mi biskupi predložili taj modus, misleći da oni stoje iza toga što govore, da žele multietničku državu Bosnu i Hercegovinu”, govori kardinal Puljić.

Kada bi danas neko predložio plan sličan onom iz 2005. godine, kardinal Puljić nije optimista da bi on mogao biti proveden u djelo.

“Bojim se da nema dobre volje. Bio bih opet frustriran. Nema dobre volje, jer svi ovi koji se sada, na neki način prepucavaju, imitiraju staru Jugoslaviju. I oni su govorili da su svi jednaki, samo su neki jednakopravniji”, nezadovoljno govori Vinko Puljić.

On kaže da nije u pravu uvijek onaj koji ima moć da govori, koji ima vlast. U pravu mora biti, smatra kardinal Puljić, obični čovjek sa svojim pravima i slobodama i dostojanstvom, pogotovo u ovoj zemlji gdje smo različiti.

“Tako se kunu na taj Dejton, a u tom Dejtonu nema moj narod jednaka prava u toj državi. Onda se ja pitam: Da li je taj Dejton, osim što je zaustavio rat, donio bilo šta drugo dobro? Ako nije, treba ga onda mijenjati. I svi potpisnici moraju biti odgovorni za to. Nažalost, moram priznati da je teško nešto predložiti ako nema dobre volje, jer onda je sve to uzaludno”, govori kardinal Puljić, otkrivajući nezadovoljstvo provedbom sporazuma iz Dejtona.

On smatra da je potrebno stvoriti dobru volju da ono što se želi za svoj narod bude priznato i drugom, a ono što se ne želi, ne smije se nametati drugom.

“Ostavite nas da mi svoju vjersku službu vršimo, a vi političari ako možete, nađite pametne glave, pa se dogovorite. I neka svaki čovjek osjeti da radite za ljude, a ne za svoje interese“, poručuje na kraju kardinal Vinko Puljić.

 

NV / nap.ba

Na vrh