Kardinal Puljić osudio Dodikove napade na biskupa Komaricu: Neka Dodik dokaže da biskup nije u pravu

13. Mar 2018. | 20:18 | NV
puljic(6)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za KTA oštro je osudio učestale verbalne napade predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjalučkog biskupa Franju Komaricu.

Puljić je upozorio i na činjenicu da na općenito težak položaj Hrvata-katolika u RS ne reagira gotovo niko od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti u BiH, niti od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

U izjavi za Katoličku tiskovnu agencijau kardinal Puljić je kazao kako je neugodno iznenađen Dodikovim “ponovnim neutemeljenim javnim prozivanjem biskupa Komarice”.

“Osjećam svojom obvezom stati na stranu ponajprije istine o kojoj govori biskup Komarica ali i njegove osobe kao duhovnoga pastira katoličkih vjernika koji su najvećim dijelom raspršeni po svijetu.

Nemam namjeru ponavljati kakva su i kolika zla učinjena na prostorima pod srpskom vlašću u vrijeme rata jer o tome dovoljno svjedoči podatak da je više od 90 posto katolika prognano i izbjeglo s toga prostora. To se dogodilo čak i s onih područja gdje nije bilo ratnih stradanja poput banjalučke regije, a prava su rijetkost bile crkve i samostani koji nisu srušeni ili devastirani u tom dijelu BiH.

U prvim poratnim godinama povratak je na tim prostorima bio gotovo nezamisliv, a vlast je nastavila činiti sve da do istinskog povratka nikad ne dođe. Dovoljno je proći katoličkim selima velikog dijela Bosanske posavine i vidjeti ruševine obiteljskih kuća u kojima su izrasla cijela stabla”, poručio je kardinal Puljić.

Upozorio je i kako bi Dodik kao osoba na odgovornoj dužnosti morala biti svjesna tih podataka ali i predočiti one koji bi pokazali koliko je uopće od sadašnjega broja katolika u tom entitetu na radnim mjestima u raznim državnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama koje se finansiraju iz entitetskog proračuna, preko visine sredstava koje je entitetska vlast uložila u obnovu kuća katolika i njihov povratak do toga koliko je legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u vlasti u tom entitetu te tako dokaže da tvrdnje biskupa Franje Komarice nisu istinite.

“Činjenica da katolicima nije omogućen povratak mora boljeti njihovog pastira Franju koji godinama neumorno diže glas govoreći gluhim ušima većine entitetskih, državnih i međunarodnih moćnika. Pojedini s vremena na vrijeme prijete i ušutkavaju ga, neke to ne zanima, a veliki je broj oni koji ga saslušaju, ali ništa konkretno ne poduzmu. Iz ličnih susreta i razgovora poznato mi je da postoje mnogi koji bi htjeli pomoći, ali ne znaju kako ili se osjećaju kao da su im ruke svezane. Postoje i oni koji poduzimaju konkretne korake i daju svoju potporu na razne načine i tako podržavaju nadu u budućnost. Unatoč tome, bolna mora biti šutnja i nezainteresiranost velikog broja hrvatskih predstavnika na raznim razinama vlasti i predstavnika međunarodne zajednice”, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

 

NV / NAP

Na vrh