Karzai: Politika SAD i Pakistana prema Afganistanu je pogrešna

14. Jan 2018. | 07:59 | NV
25630

Bivši avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da Pakistan i SAD snose krivicu za stanje u Afganistanu.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Presse, oštro napao Pakistan i SAD, rekavši da je rat potpuna propast, i da su SAD jasno promašile svoj cilj. Prema njegovim riječima, za stanje u Afganisanu odgovorne su greške saveznika, prije svega Amerikanaca.

Također je rekao da i Pakistan snosi odgovornost jer i dalje podstiče ekstremizam. “SAD su više od 16 godina gledale po strani”, rekao je Karzai.

Ujedno je pohvalio nedavnu odluku američke vlade da privremeno obustavi isplatu finansijske pomoći u oblasti bezbjednosti za Pakistan. To, kako je rekao, je trebalo mnogo ranije da se dogodi.

Istakao je da Pakistan ne smije više koristiti fundamentaliste kao instrument protiv svojih susjeda.

Ukazao je da je na taj način i ISIL dospio u Afganistan iz Pakistana.

Bivši avganistanski predsjednik je bečkom nedjeljniku Profil, rekao i da Pakistan pokušava uz velike napore da podstakne mlade Afganistance na nasilne aktivnosti, i to ne samo u Afganistanu, već očigledno i u Evropi.

Založio se i za to da se talibani uključe u mirovno rješenje za Afganistan.

“Pronaći ćemo put ka miru samo ako sve uključimo, a ne ako nekoga isključimo”, rekao je Karzai.

Pozvao je izbjeglice iz Afganistana u Austriji da se integrišu, rekavši da je njihova moralna obaveza da poštuju zakone zemlje domaćina, postojeće norme, standarde i tradicije.

Istakao je da ga boli podatak što su Afganistanci bili među vodećim nacijama po pitanju kriminala u statistici za 2016. godinu u Austriji.

 

NV / Tanjug

Na vrh