Kasumović: Brisel je ‘crnom listom’ kaznio građane BiH, a ne političare

20. Nov 2016. | 15:38 | NV
fuad kasumovic foto patria(4)

Stavljanje BiH na crnu listu Evropske unije od strane Finansijske akcione grupe izazvalo je oštre reakcije u Bosni i Hercegovini.

Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice i jedan od utjecajnijih ekonomskih eksperata u zemlji rekao je da će zbog posljednje odluke Brisela najviše pretrpjeti građani Bosne i Hercegovine a najmanje političari, koji su i krivi za loše zakone u zemlji.

Finansijska akciona grupa (FATF) zaključila je da BiH nije učinila dovoljno na sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Napredak je vidan, ali nije dovoljan. Zbog toga se BiH našla na crnoj listi EU.

„Iako je postignut određeni napredak, posebno u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma, opći napredak u vezi sa kaznenim zakonom BiH i provedbi podzakonskih akata nije dovoljan“, poručili su iz FATF.

Iz Udruženja banaka BiH kažu da u praksi to znači da jedan broj banaka izvan zemlje svaki dan odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od bh. banaka. Također, strane banke koje vrše platne transakcije prema BiH ili od BiH usporavaju, otežavaju ili poskupljuju procese, a sve s ciljem otkazivanja poslovne saradnje sa bankama iz BiH.

Fuad Kasumović je u komentaru za novinsku agenciju Patria rekao da ga je iznenadila posljednja odluka iz Evropske unije. Svjestan je da vlasti u zemlji ne čine skoro ništa kako bi popravili zakone i uskladili ih sa evropskim zakonima, ali je, smatra, Brisel trebao kazniti bh. političare, a ne građane koji već dovoljno trpe zbog njihove loše politike u zemlji.

Kasumovića posljednja odluka iz Brisela iznenađuje tim više što su iz Evropske unije samo nekoliko sedmica ranije hvalili napredak Bosne i Hercegovine na njenom EU putu. Poruke Brisela glasile su da BiH ostvaruje reforme intenzitetom koji u zemlji nikada ranije nije viđen.

 

NV / nap.ba

Na vrh