Katalonski separatisti se dogovorili da ponovo izaberu Puigdemonta za predsjednika tog regiona

10. Jan 2018. | 19:33 | NV
puigdemont(4)

Vodeće katalonske separatističke partije složile su se da ponovo izaberu Carlesa Puigdemonta za predsejdnika tog regiona, izjavili su njihovi predstavnici.

Puigdemonta koji je u Briselu od kada su ga centralne španske vlasti smijenile zbog pokušaja da otcijepi Kataloniju od Španije, očekuje hapšenje čim se vrati u zemlju.

Portparol Puigdemontovog pokreta Zajedno za Kataloniju rekao je da je on sinoć u Briselu dobio podršku secesionističke Republikanske ljevice Katalonije (ERC) bivšeg potpredsjednika Vlade Oriola Junquerasa.

Portparol ERC-a također je potvrdio da je postignut dogovor, i dodao da će Puigdemont ponuditi da govori preko video-linka pred regionalnim parlamentom ovog mjeseca, ili će član njegove stranke pročitati njegov govor. Kandidati za rukovodstvo regiona su obavezni da održe govor prije glasanja.

Španski premijer Mariano Rajoy smijenio je Puigemonta i njegovu vladu pošto je regionalni parlament u oktobru glasao za proglašenje nezavisnosti Katalonije.

Međutim, secesionističke partije, uključujući i Puigdemontovu, osvojile su tijesnu većinu na regionalnim izborima u decembru, iako je stranka Cuidadanos, koja se zalaže za ostanak u Španiji, osvojila najviše glasova.

Puigdemont je otišao u Belgiju da bi izbjegao pritvor tokom istrage pod optužbom za pobunu.

 

NV / Beta

Na vrh