Kavazović: Vijećnica je simbol stradanja, nadam se da će njena obnova zaliječiti rane

Sretan sam danas što je na Dan Evrope i na Dan pobjede nad fašizmom otvorena Vijećnica, ali ova zgrada je simbol stradanja i ranjavanja Sarajeva i ja se nadam da će njena obnova zaliječiti rane, izjavio je na svečanosti otvaranja obnovljene Vijećnice reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

9. May 2014. | 20:59 | Novo vrijeme
22713

“Nadam se da će biti više nade i više međusobnog razumijevanja”, kazao je Kavazović, prenoseći impresije sa otvaranja Vijećnice.


Komšić: Vijećnica je simbol dana koji su bili bezbrižniji

Vijećnica je simbol neke ljepše mladosti i dana koji su bili bezbrižniji od ovih sada. Ona je simbol susreta kultura i tradicija na ovim prostorima, ratnog stradanja Sarajeva i BiH – kazao je za Agenciju Fena član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom otvorenja Vijećnice. 

Smatra da je bilo trenutaka kada je izgledalo da obnova Vijećnice nikada neće biti završena. Ističe da je sada presretan što je dan njenog otvorenja konačno došao. 

“Sjećam se oko 2000. godine kada se ozbiljnije počeo tražiti novac za obnovu Vijećnice. Teško i sporo je to išlo, pa je čovjek počeo da gubi optimizam da će ikada biti obnovljena” dodao je. 

Komšić smatra da unutrašnjost Vijećnica sada izgleda življe i veselije nego što to pamti. 

(Agencije)

Na vrh