Kazaz: Ovo je “Konakovićev zakon o novcu”, a ne obrazovanju

5. Aug 2017. | 07:59 | NV
kazaz

Komercijalizacija znanja koju je provela Bolonja dovela je do menadžerskog odnosa univerziteta i znanja na njemu. Postali su važniji menadžeri nego naučnici, poručio je u programu N1 profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, prenosi agencija Patria.

Govoreći o novom Zakonu o visokom obrazovanju u KS, Kazaz je kazao da se rasprava o samom zakonu vodi na pogrešan način.

“Mislim da se rasprava o novom Zakonu o visokom obrazovanju u KS u našoj javnosti vodi na pogrešan način. Političke elite i akademski rukovodioci usmjerili su raspravu na pitanje odnosa upravnih tijela i političkih vlasti. Radi se o tome da je reforma visokog obrazovanja koja se provodi u BiH potpuno pogrešna posljednjih 20 godina” kazao je profesor Kaza i dodao da “u duhu komercijalizacije obrazovanja mi smo društvo koje je otvaralo državne fakultete bez ikakvih kriterija. Prije rata je postojao samo jedan Filozofski fakultet, danas ih ima pet. Proces reforme je diktirao bolonjsku reformu koja je dovela do isključenja visokog obrazovanja iz potrebe privrede.

Kazaz smatra da su univerziteti postali mjesto legitimacije vladajućih ideologija.

“Svaki kantonalni moćnik mogao je da formira fakultet bez da ispita potrebe privrede i analize potreba tržišta. Kada se takav Zakon promatra, vidi se da nije reformski nego diktatorski. Pogotovo jer se govori o javnom univerzitetu, nego nizu privatnih.”

Dodao je da su fakulteti i katedre na području KS otvarani bez ikakvog kriterija.

“Samo na području KS ima 19 studija anglistike, što znači da su otvarani bez ikakvih kriterija i da je vlast pogodovala otvaranju takvih fakulteta. Stanje našeg visokog obrazovanja je katastrofalno. Akademska zajednica se ne usuđuje otvoriti Pandorinu kutiju visokog obrazovanja. Akademska zajednica je izgubila svaki mogući društveni kredibilitet i uticaj.”

Kazaz smatra da je naša akademska zajednica traumatizirana jakim uplivom ideologije u naučno polje. Danas svaki kantonalni moćnik može da drži lekcije univerzitetu, poručio je Kazaz. Istakao je da “destrukcija obrazovanje traje posljednjih 20 godina”.

“Savez komunista je otvarao univerzitet s ciljem da BiH iz ruralne pretvori u industrijsku zemlju kroz 20 godina. 20 godina u BiH traje destrukcija obrazovanja i ideološka okupacija znanja. Vladi KS je stalo do jedne jedine stvari – da kontroliše novac. Ovo ja zovem “Konakovićev zakon o novcu”, a ne o obrazovanju”, kaže profesor dodajući da ovaj zakon može biti “smrt univerziteta”.

“Novi zakon je uništio katedre kao mjesta proizvodnje nastavnog procesa i znanja. Novi zakon ne predviđa takmičenje u znanju, nego studenti dobijaju mogućnost da ukinu profesora. Sad smo dobili UniZVERitet i umjesto Sveučilišta dobili smo SveMUČIlište. Ovaj Zakon je smrt univerziteta, stvar je tako postavljena da vlast spinuje i govori o reformskom zakonu bez uvida u obrazovanje”, zaključio je Kazaz.

 

NV / NAP

Na vrh