Kazazovića: Fiskulturnu salu u OŠ “Džemaludin Čaušević” neophodno što prije sanirati

28. Dec 2016. | 17:57 | NV
12

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović posjetio je danas Osnovnu školu “Džemaludin Čaušević” gdje je sa direktoricom Bebom Šarkinović razgovarao o mogućnostima rekonstrukcije fiskulturne sale u ovoj školi.

Direktorica Šarkinović naglasila je da je sala u jako lošem stanju te da je zbog sigurnosti učenika neophodna njena hitna sanacija.

“Godinama tražimo podršku da se ovaj problem prevaziđe, jer je stanje alarmantno. Škola je u ratu uništena, a zahvaljujući donaciji Kraljevine Danske obnovljena je 1996. godine. Međutim, sala nije renovirana. Prostor nije funkcionalan, krov je napravljen od azbestnih ploča koje su zbog kancerogenih svojstava u svijetu izbačene iz upotrebe, strop se svakodnevno obrušava, električne i toplotne instalacije, te stolarija su dotrajali, a i dimenzije sale ne odgovaraju pedagoškim standardima i normativima. U svakom smislu fiskulturna sala predstavlja opasnost po zdravlje i sigurnost učenika i zaposlenih”, navela je ovom prilikom Šarkinović.

Ministar Kazazović je upoznao direktoricu da je Budžetom Kantona Sarajevo za narednu godinu predviđeno 50.000 KM za rekonstrukciju ove  sale.

“Sigurno je da ta sredstva neće biti dovoljna, ali vjerujemo da će projekt podržati i Općina Novi Grad na čijem području se  škola nalazi. Svima nam je u interesu da se to završi što prije, prvenstveno zbog sigurnosti djece ali i kako bismo im omogućili  adekvatne uslove za realizaciju nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja”,  izjavio je ovom prilikom ministar.

Ovu posjetu ministar je iskoristio i za obilazak ostalih prostorija u školi, te razgovor sa uposlencima i učenicima.

 

NV

Na vrh