KBSA i IGC uputili zajedničko pismo Ministrici Sandals povodom iznosa neistina o bh. historiji

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Eldin Elezović i Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada Emir Ramić uputili su zajedničko pismo Ministrici Sandals povodom iznosa neistina o bosanskohercegovačkoj historiji

27. Mar 2016. | 09:01 | A.S
56690

"U ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih više od 50.000 živi u Kanadi i koji su uglavnom preživjele žrtve, potomci žrtava i svjedoci genocida u Bosni i Hercegovini, najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, tražimo od vas da iz naučno nastavnog procesa povučete knjigu “Face of Nation”, izdanje 2000. godina, grupa autora: Angelo Bolotta, Jennifer Watt, Charles Hawks, Fred Jarman i Marc Keirstad.

U navedenoj knjizi se iznose laži o bosanskohercegovačkoj historiji. Između ostalog u knjizi stoji da je za vrijeme Prvog svijetskog rata Bosna i Hercegovina bila srpska provincija u kojoj je većina stanovnika pripadala srpskoj populaciji, te da su mnogi težili povratku Srbije.

Ovo ne odgovara historijskoj istini o čemu možete provjeriti kod kredibilnih naučno istraživačkih institucija u Kanadi. Djeca koja pohađaju vašu školu, bosanskohercegovačkog porijekla, su ponižena ovim neistinama. Njihovi roditelji koji su već jednom preživjeli zločine agresije i genocida takođe veoma teško podnose laži o historiji Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da znanje mora biti bazirano na činjenicama, a ne na lažima, tražimo od vas da navedenu knjigu povučete iz nastavnog procesa. Obavještavamo vas da ćemo o ovome informisati nadležne organe kako provincije Ontario, tako i organe federalne vlade", navode Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Eldin Elezović i Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada Emir Ramić.

Na vrh