Kina će uključiti predsjednikove misli o socijalizmu u državni ustav

19. Jan 2018. | 18:11 | NV
China's President Xi Jinping delivers his new year's speech in front of state media in Beijing, December 31, 2013. EUTERS/Lan Hongguang/Xinhua (CHINA - Tags: POLITICS) 
ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. YES

Kineska vladajuća Komunistička stranka ugradit će političku misao predsjednika Xi Jinpinga u državni ustav, objavili su državni mediji u petak, čime se nadalje učvršćuje njegova moć nakon što je prošle godine uključena u stranački ustav.

Državni ustav, nedvojbeno važniji od stranačkoga, izmijenjen je u novembru na kongresu KP-a koji se održava jednom u pet godina te je tom prilikom odlučeno da se u njega uključi predsjednikova politička misao, prenosi Hina.

Kineska KP jednoglasno je prihvatila amandman kojim se dodaje “misao Xi Jinpinga o socijalizmu s kineskim značajkama za novo doba” kao jedno od vodećih načela.

Nakon dvodnevnog skupa vodećih dužnosnika u Pekingu, stranka je sada predložila da se iste teorijske misli uključe u državni ustav, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Borba protiv duboko ukorijenjene korupcije bila je ključna Xijeva platforma u njegovu prvom mandatu, a ta će borba poprimiti novu nijansu osnivanjem nacionalnog nadzornog povjerenstva na početku njegova drugog mandata.

Postigne li da mu ime bude “okrunjeno” u stranačkom ustavu bit će to ključan potez jačanja njegove moći čime će se izjednačiti s važnošću Mao Ce Tunga ili Deng Xiaopinga.

Nakon Maoa ni jednom vođi za vrijeme mandata nije uspjelo da mu misao bude uključena u ustav. Dengovo je ime dodano nakon njegove smrti 1997. godine.

Državni ustav zadnji put je izmijenjen 2004. godine, a tom su prilikom u ustav dodane garancije za zaštitu privatnog vlasništva i ljudskih prava.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh