Kina izvela vježbe sa bojevom municijom kao upozorenje Indiji

4. Aug 2017. | 22:29 | NV
Doklam

Peking izvođenjem vojnih vježbi sa bojevom municijom na Tibetu pojačava nivo upozorenja indijskim trupama da napuste spornu teritoriju na tromeđi Kine, Indije i Butana, na Himalajima.

Kineska državna televizija je danas emitovala snimak na kome se vidi vojna jedinica koja vježba gađanje u neidentifikovanom dijelu Tibeta. Lansirani su projektili i pucalo se iz artiljerijskih oruđa.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoqiang je jučer rekao da iako je kineska vojska pokazala “najveću dobru volju” prema indijskim trupama i “visok nivo uzdržanosti, uzdržanost ima svoje granice”.

“Nijedna zemlja ne treba da potcijeni samopouzdanje i kapacitet kineske vojske da očuva mir i i odlučnost i volju vojnika da brane nacionalni suverenitet, bezbjednost i razvojne interese”, rekao je Ren.

“Kina je jasno rekla da nema prostora za pregovore i da je jedino rješenje bezuslovno i neodložno povlačenje indijskih snaga iz regiona”, saopštila je agencija Xinhua i dodala da “ako se Kina sad povuče, Indija će biti ohrabrena da u budućnosti pravi nove probleme”.

Indijske trupe su ušle u područje na visoravni Doklam u junu, pošto se Butan, saveznik Indije, žalio da kineska vojska gradi put na butanskoj teritoriji.

Peking tvrdi da se Doklam nalazi na Tibetu i da kinesko-butanski granični spor nema nikakve veze sa Indijom i zahtjeva povlačenje indijskih snaga prije početka bilo kakvih razgovora.

Kina i Butan vode razgovore o granici od osamdesetih godina, a Indija tvrdi da su vojnici u spornom području jer bi izgradnja puta narušila status quo i imala “ozbiljne sigurnosne implikacije za Indiju”.

Indijska ministarka vanjskih poslova Sushma Swaraj je jučer rekla da je Indija zabrinuta zbog kineskih akcija na granicama, ali da će i dalje nastojati da nesuglasice riješi pregovorima jer “rat nije rješenje”.

Indijski eksperti smatraju da bi izgradnjom tog puta Kina dobila pristup području zvanom Siliguri koridor, čijim blokiranjem bi sjeveroistok Indije bio odsječen od ostatka zemlje.

 

NV / Beta

Oznake: > >

Na vrh