Kina podržava nezavisnu Palestinu s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom

14. Dec 2017. | 20:01 | NV
47770

Kina je danas pozvala na osnivanje nezavisne države Palestine zasnovane na granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, javila je agencija Xinhua.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da “Kina shvata zabrinutost islamskih zemalja o statusu Jerusalema” i dodao da Peking “poziva na rješenje tog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama UN i međunarodnim konsenzusom”.

Kina je također pozvala na obnovu pregovora Izraelaca i Palestinaca u skoroj budućnosti kako bi se obezbjedila šansa za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Takav stav iznijet je sedam dana pošto je kineska delegacija otkazala posjetu Izraelu poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, uprkos tome što u njegovom istočnom dijelu Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Kineska ambasada izdala je zvanično upozorenje za putovanja u Izrael koje važi do 10. januara 2018. godine. Kina je zabrinuta za bezbjednosnu situaciju poslije Trumpovog saopštenja i očekuje posljedice po svoje investicione programe u Izraelu.

 

NV / Beta

Na vrh