Kina pozvala SAD i Sjevernu Koreju na međusobni sastanak

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je zatražilo od Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje da razgovaraju licem u lice kako bi riješili međusobne probleme, dok napetosti nastavljaju da rastu na Koreejskom poluotoku nakon posljednje sjevernokorejske raketne probe

15. Feb 2016. | 16:36 | K.K
54621

Iako je Kina razbješnjena lansiranjem, ona je također izrazila zabrinutost planovima Washingtona i Seula da razmjeste napredne američke raketne sisteme, navodeći da će to imati posljedice po kinesku sigurnost.

"Središte nuklearnog spora na poluotoku je između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje", izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na brifingu za novinare, prenosi Reuters.

"Tražimo od Sjedinjednih Država i Sjeverne Koreje da sjednu i pokrenu međusobnu komunikaciju i pregovore kako bi istražili načine za rješenje međusobnih razumnih briga i konačno postigli cilj za koji svi želimo da bude postignut", kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je dugometnu raketu 7. februara koja je prenosila, kako je navela, satelit, izazivajući međunarodne osude samo nekoliko sedmica nakon što je izvela nuklearnu probu.

Pyongyang je saopćio da je lansiranje izvedeno u mjiroljubive svrhe, ali su Seul i Washington naveli da je time prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a jer je koristila balističku raketnu tehnologiju.

Sjevernokorejska proba nuklearne bombe također je zabranjena rezolucijom UN-a.

Kina, iako nezadovoljna sjevernokorejskim akcijama i potpisala je brojne ranije sankcije UN-a protiv svog siromašnog susjeda, saopćila je kako ne vjeruje da su nove sankcije put za rješenje problema i zatražila je povratak razgovorima.

(Agencija FENA)

Na vrh