Kina: Predviđa se rast BDP-a za 6,5 posto do 2020. godine

Kineski ekonomski rast na godišnjem nivou neće padati ispod 6,5 posto tokom narednih pet godina, izjavio je predsjednik Xi Jinping u utorak, prenosi medijska kuća “Xinhua”. Izjava kineskog predsjednika data je dan nakon saopćenja koje je dao premijer NR Kine Li Keqiang u kojem kaže da će ova ekonomska velesila imati velikih problema u dostizanju prethodno zadanih ciljeva koji su predviđali rast od najmanje sedam posto na godišnjem nivou, što se, ipak, čini “prevelikim zalogajem”

10. Nov 2015. | 19:57 | Selim Isanović
49327

“Tokom narednih pet godina kineski razvoj se ne smije držati dosadašnjeg poretka i kvantitativne ekspanzije, već treba preusmjeriti rast i razvoj ka proizvodnji kvalitetne robe”, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping na prošlosedmičnoj pres-konferenciji održanoj na godišnjem stranačkom okupljanju partijskog centralnog komiteta. “Održavanje srednjeg nivoa rasta je veoma dobra metoda dugoročne ekspanzije i povećanja životnog standarda domaćeg stanovništva koje bi trebalo uživati ekonomski uspjeh vlastite države”, dodao je predsjednik NR Kine. Također je i javnosti predstavio, trinaesti po redu, “petogodišnji plan razvoja” koji obuhvata period od 2016. do 2021. godine, prenosi “Xinhua”.

U trećem kvartalu 2015. godine, kineski BDP je zabilježio rast od 6,9 posto, što je za 0,1 posto manje od zabilježenog rasta prethodna dva kvartala te godine. Ovo je ujedno i najniži zabilježeni rast kineske ekonomije još od 2009. godine, te samo potvrđuje tezu negativnog trenda ekonomskog napretka NR Kine.

Kineska Vlada je tokom protekla tri mjeseca poduzela nekoliko mjera koje su teoretski trebale dati rezultate, međutim, ništa se konkretno nije promijenilo. Uz ostalo, neki od poteza su bili i smanjivanje kamatne stope Centralne banke, rezanje maksimalnog dozvoljenog iznosa depozita u privatnim bankama i devalvacija juana.

U anketi koja je obuhvatila 16 ekonomskih analitičara, “Bloomberg” navodi da će kineska ekonomija rasti u prosjeku 6,6 posto na godišnjem nivou do 2020. godine. “Kineska vlada pokušava održati visok ekonomski rast, ali primorani su srezati očekivanja usljed spleta okolnosti, kako političkih tako i ekonomskih”, rekao je za “Bloomberg” Tao Dong, japanski ekonomski analitičar i stručnj Zabrinjava devalvacija juana, koja je proizvela određene nuspojave u kombinaciji s veoma krhkom azijskom berzom. Rezultat je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac s velikim kamatama koje iznose i do 25 posto. Male banke s visokim udjelom loših kredita strahuju da bi bez pomoći Centralne banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogao biti zaražen cio finansijski sektor ak za područje Istočne Azije. “Kina je svjesna da se ekonomski balon ispuhao i sad moraju pronaći balans te čekati da investicije daju plod”, smatra Dong. I mnogi drugi ekonomski analitičari upozoravaju na to da se bliži trenutak kad bi se kineski “balon” mogao rasprsnuti i cijeli svijet gurnuti u novi finansijski haos.


Mogući domino-efekt

Međutim, više zabrinjava devalvacija juana, koja je proizvela određene nuspojave u kombinaciji s veoma krhkom azijskom berzom. Rezultat je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac s velikim kamatama koje iznose i do 25 posto. Male banke s visokim udjelom loših kredita strahuju da bi bez pomoći Centralne banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogao biti zaražen cio finansijski sektor.

U najgorem slučaju, međubankarska razmjena bi mogla “presušiti”, jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. Ekonomski analitičari upozoravaju da se to dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot Američke investicijske banke “Lehman Brothers”.

Ipak, agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” ne vjeruje u veliku kinesku krizu.
Trenutne teškoće u Kini ne mogu se porediti sa situacijom nakon bankrota Američke investicijske banke, navode iz ove agencije i procjenjuju da će se situacija smiriti, ali da se to neće desiti preko noći.

Oznake: >

Na vrh