Kina pristala na korake ka smanjenju izvoza željeza

Kina je pristala na korake ka smanjenju svog politički hirovitog izvoza željeza, ali je izbjegla da preuzme obaveze na zaključenju Samita čiji je pretrpani dnevni red uključivao trgovinu, Sjevernu i Južnu Koreju i Siriju, izvještava Associated Press

5. Sep 2016. | 17:30 | Dž.A.
zeljezo

Glavna tema sastanka Grupe G20 je bio kineski podstrek globalnom ekonomskom rastu kroz povećanje trgovine, ali Peking se suočava sa prigovorima da poplava izvoza jeftinog kineskog željeza ugrožava američka i evropska radna mjesta, ohrabrujući pozive na obuzdavanje trgovine.

U zajedničkom komunikeu koji će biti objavljen nakon sastanka, Kina je pristala na osnivanje svjetskog foruma čija svrha bi bila analiza pretjeranog produkcijskog kapaciteta u industriji željeza, javljaju japanske novine Nikkei i Yomiuri, citirajući neimenovane japanske diplomate.

Dogovor ne uključuje obavezna ograničenja na kinesku proizvodnju. Kineski zvaničnici insistiraju da je hiperprodukcija željeza globalni problem, ali američki i evropski zvaničnici tvrde da je uzrok problema ogromna pekinška industrija u državnom vlasništvu koja čini pola svjetske proizvodnje.

 

(FENA)

Na vrh