Kineska vlada zaplijenila bivšem ministru sigurnosti imovinu u vrijednosti od preko 11 milijardi eura

Više od 300 Yongkangovih političkih saveznika, štićenika i rodbine ispitano je u sudskom procesu koji se vodi protiv jednog od najuticajnijih kineskih političara, nakon otkrivanja široko rasprostranjene mreže korupcije i utaje poreza

30. Mar 2014. | 11:30 | Dino Zoletić
20880

Kineske vlasti su zaplijenile imovinu u vrijednosti od preko jedanaest milijardi eura od članova porodice i suradnika bivšeg ministra sigurnosti Kine, Zhou Yongkanga. Yongkang je u centru najvećeg korupcijskog skandala u novijoj historiji Kine, navodi Reuters.

Ispitano je je preko 300 članova njegove rodbine, političkih saveznika i štićenika.

"Ovo je najružnija stvar u recentnoj historiji Kine", rekao je za Reuters jedan od izvora iz kineske vlade, a koji je zahtjevao anonimnost zbog mogućih reperkusija.

Zhou Yongkang je došao na vlast kroz kineski naftni sektor, a Politbirou se pridružio 2007. godine. Optužen je nakon ekscesivnog trošenja na poziciji ministra za sigurnost.

Iz kineske vlade se još nisu oglasili o ovom slučaju, niti su strani mediji bili u mogućnosti da kontaktiraju nekoga od ispitanika, kao niti nekoga od ostalih optuženika u pomenutom procesu. Nije jasno ni da li bilo ko od njih ima svoje advokate.

Oznake: >

Na vrh