Kineske firme zainteresovane za energetske projekte u BiH

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfeng izjavio je da su kineski privrednici zainteresovani za saradnju s kolegama u BiH u oblasti poljoprivredne proizvodnje, elektroenergetskog sektora i izgradnje infrastrukture

22. Jul 2014. | 20:58 | S.M
26065


Nakon što su kineske kompanije uključene u izgradnju Termoeketrane "Stanari", više kineskih kompanija zainteresovalo se za realizaciju brojnih projekata u BiH, rekao je ambasador Chunfeng nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

"Kineske kompanije pregovaraju i oko izgradnje nove termoelektrane u Ugljeviku, kao i oko izgradnje dvije dionice novog autoputa u Republici Srpskoj. Na području Federacije BiH zainteresovani smo za izgradnju novih termoenergetskih blokova u Tuzli, za projekte u Banovićima, kao i za izgradnju hidroelektrane na Drini. Sve su to potencijalni projekti za realizaciju u naredne dvije godine i ukoliko ih kineske kompanije i dobiju, njihova vrijednost će preći iznos od dvije milijarde eura", rekao je kineski ambasador u BiH.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je nakon razgovora s kineskim ambasadorom da Semberija ima neiskorišten potencijal za proizvodnju zdrave hrane.

(Agencija FENA)

Na vrh