Kinezi grade industrijski park u Srbiji u kojem će se zaposliti 50.000 ljudi

6. Feb 2018. | 09:49 | NV
nenad-popovic-medija-centar-beograd_f

U Borči u Srbiji će se ove godine graditi najveći industrijsko-tehnološki park u ovom dijelu Evrope, najavio je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović.

Popović je istakao da je preko 40 kineskih i svjetskih kompanija potpisalo memorandum da u parku, kada bude izgrađen, imaju svoje razvojne i istraživačke centre.

Prema njegovim riječima, ta investicija će zaposliti direktno 10.000 ljudi, a indirektno će obezbijediti 50.000 radnih mjesta.

“Borča je definitivno grad budućnosti”, rekao je Popović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je istakao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kine Xi Jinping dogovorili izgradnju tehnološkog centra i izgradnja tog projekta će, kaže, početi ove godine, a finansiraće ga kineska kompanija koja je gradila most u Borči (CRBC). Oni će, kaže Popović graditi i finansirati projekat, a Srbija će obezbijediti zemlju sa lijeve strane Dunava.

“Projekat će biti vrlo sličan onim industrijskim parkovima koji su danas u Kini, Frankfurtu, Berlinu i to je novi koncept, gdje se živi i radi u urbanoj sredini, a industrija će biti čista, jer je riječ o visoko-tehnološkoj industriji”, rekao je Popović, prenio je Tanjug.

 

NV / indikator.ba / foto Media centar

Na vrh