Kirkuk: Poraz Kurda, Bagdad ponovo uspostavlja vlast

16. Oct 2017. | 21:51 | NV
Iraqi-Army-

Danas su iračka vojska i šiitske milicije Hashd al-Sha’abi za samo nekoliko sati borbe uspjele preuzeti kontrolu nad gradom Kirkukom, kojeg su kontrolisali pobunjeni Kurdi.

Budući da su iračke snage i šiitske milicije ovome naftom bogatom gradu prišle sa tri strane, kurdske Peshmerge su se povukle bez većih borbi, prenose irački mediji. Nakon toga su u grad ušle stotine vozila iračke vojske i specijalne policije i na državne institucije vratile državna obilježja Iraka.

Međutim, borbe u pojedinim dijelovima grada još uvijek traju. Prema pisanju pojedinih medija, pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u mnogim državama označena kao teroristička grupa, pružaju otpor.

Press TV izvještava da su u sukobima pripadnika kurdskih snaga i šiitskih milicija ubijeno 10 kurdskih boraca, a 27 ih je ranjeno. Prema pisanju portala Al Masdar, šiitske milicije su zauzele i aerodrom kod Kirkuka.

Borba za Kirkuk dio je priče o kurdskim ambicijama da se odvoje od Iraka, a čemu se protivi Bagdad. Poraz u Kirkuku jasna je poruka iračkim Kurdima da vlasti u Bagdadu imaju snage da nametnu svoje stavove.

 

NV

Na vrh