Klimatske promjene dovešće do porasta nivoa mora za 6 metara

Porast nivoa mora od 6 m preobličilo bi obalna područja. Na mjestima koja će do 2100. godine biti ili potopljena ili izložena poplavama trenutno živi 150 miliona ljudi

11. Jul 2015. | 21:52 | D.R
43797


Čak i ako uspijemo da ograničimo globalno zagrijevanje na 2 stepena Celzijusova, što je trenutni cilj, nivo mora bi svejedno mogao da poraste za najmanje 6 metara, što bi radikalno preoblikovalo obalu širom svijeta i uticalo na živote miliona ljudi.

Ovo otkriće objavljeno je u novoj studiji koja je pokazala koliko je nivo mora porastao poslednji put kada je nivo ugljendioksida bio ovoliko visok.

To je bilo prije oko 3 miliona godina kada je Zemlja bila 2 – 3 stepena toplija, Arktik 8 stepeni, megalodoni (džinovske praistorijske ajkule) su plivali u okeanima, a nivo mora bio najmanje 6 metara iznad trenutnog nivoa.

“Odluke koje sada donosimo o tome gde želimo da budemo 2100. godine, staviće nas na put bez povratka. Kada glečeri počnu da se tope, promjene postaju nepovratne” izjavila je Andrea Daton, geohemičarka na Univerzitetu u Floridi.

Studija ispituje prošle promjene kako bi moglo da se predvidi šta će budućnost donijeti obalnim mestima. Prema zasebnim istraživanjima organizacije “Climate Central”, porast nivoa mora od 6 metara preoblikovao bi obalu SAD, a ugrozilo bi i obalne gradove širom sveta.

Prema procjenama, najmanje 150 miliona ljudi trenutno živi na mjestima koja će do 2100. godine biti ili potopljena ili izložena jakim poplavama.

Nivo mora već je porastao za 20 centimetara u odnosu na predindustrijsko doba. Taj porast je dramatično povećao pojavu poplava tokom plima u obalnim mestima.

Ali, ima još stvari koje bi trebalo da nas brinu. Nedavna istraživanja pokazala su da je Ledena ploča zapadnog Antarktika, koja sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za 3 – 4 metra, počela da se otapa.

Takođe, Grenlandov doprinos povećanju nivoa mora drastično je porastao u poslednjih deset godina i naučnici veruju da će odigrati veliku ulogu u podizanju nivoa okeana.

“U sljedećih nekoliko decenija doseći ćemo temperature koje smo imali u prošlosti. Razumevanje toga koji su najranjiviji delovi polarnih ledenih pokrivača ključno je za našu budućnost”, rekla je Daton.

Najvažnije pitanje je koliko dugo može da potraje dizanje nivoa mora na tako velike visine. Nivo je trenutno u porastu i očekuje se da će se taj trend nastaviti. Daton kaže da njena grupa radi na novim tehnikama kako bi bolje definisala stope rasta.

Na vrh