Magazin>>

Klimatske promjene utiču na kafu i ona mijenja okus

21. Jun 2017. | 09:47 | NV
kafa

Kafa bi u budućnosti mogla da postane manje ukusna i skuplja, pošto se zbog klimatskih promjena mijenja njen kvalitet i smanjuju površine na kojima se uzgaja ova biljka, navode naučnici londonske botaničke bašte Kew Gardens, prenosi Srna.

Proizvodnja kafe u Etiopiji, kolijevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izvještaju.

“U Etiopiji i čitavom svijetu biće sve manje kafe ukoliko ne učinimo ništa. Vjerovatno će biti manje ukusna i skuplja”, rekao je doktor Aron Davis, jedan od autora izvještaja, prenio je BBC.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kafu (IKO). Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbjegnu nestašice i veći rast cijena.

Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO.

Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko mjeseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kafe u svijetu.

“Isporuke kafe visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promjenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kafe raste svake godine”, rekao je doktor Tim Schilling, direktor Svjetskog instituta za istraživanja o kafi.

On je dodao da je u nekim područjima gdje se uzgaja kafa temperatura već toliko porasla da je počela da utiče na kvalitet zrna.

“Logičan rezultat je da će cijene morati da porastu, naročito kada je riječ o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija”, rekao je ovaj stručnjak.

Trenutne površine za uzgajanje kafe u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 posto imajući u vidu potencijalni rast prosječne temperature za četiri stepena do kraja vijeka, prognozira se u studiji Kew Gardensa.

 

NV

Na vrh