Knjiga "Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke UDBE 1970 – 1992." promovirana u Zagrebu

Predstavljena je knjiga, zbir dokumenta UDBE o suradnicima o obrađivanima u BiH od 1970-1992.

6. Jun 2013. | 10:40 | AA
promocija_knjige2_6decembar

U dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu,sinoć je predstavljena je knjiga "Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke UDBE 1970 – 1992.". Knjigu su predstavili njeni priređivači Bože Vukušić i Vice Vukojević, te historičari dr. sc. Zlatko Hasanbegović, dr. sc. Miro Akmadža i dr. sc. Ivo Lučić. Predstavljanje je vodila Martina Bušić Kutija, izvršna urednica portala Dnevno.hr, javlja agencija Anadolija.

U knjizi su evidentirani suradnici i obrađivani od strane bosanskohercegovačke UDBE, a svi podaci pronađeni su u dokumentima same "službe bezbjednosti". Djelovodnik je ispisan različitim rukopisima, ovisno o tome tko je upisivao podatke. Na početku je uvodna riječ koja uvodi UDBU u povijesni kontekst i napisana je od strane priređivača.

Lučić je iznio podatak da je u knjizi navedeno 6.546 ljudi koji su obrađivani ili bili suradnici službe koja je nastala još 1944. iz OZNE koju je vodio Aleksandar Ranković i koja se zvala "mač revolucije", a 1946. ta služba mijenja ime u UDBA. Rekao je da je svega 2% Hrvata u BiH bilo u Savezu komunista Jugoslavije.

Prema zastupljenosti obrađivanih najviše je bilo Hrvata, potom Bošnjaka i na kraju Srba.

Dr. Hasanbegović je naglasio kako se ne radi o autorskoj, nego o historijskoj knjizi koja je trebala biti davno objavljena, i da "neka nevidljiva ruke još uvijek sprečava da se objavi ovakva knjiga s podacima za Republiku Hrvatsku". Naglasio je veliku moć nadzora te službe koja je imala razvijenu suradničku mrežu doušnika. Knjiga ukazuje i na nesrazmjerno velik broj obrađivanih Hrvata katolika u BiH zbog nacionalističkih djelatnosti, ali i velik broj suradnika u njihovim redovima.

"Ti podaci mogu objasniti političku strukturu kasnije vlasti Hrvata u BiH koja je nastala raspadom bivše države", rekao je Hasanbegović, dodao da je udio muslimana suradnika i obrađivanih dvostruko manji u srazmjeru s njihovim postotkom u ukupnom stanovništvu. Istaknuo je kako su muslimani procesuirani kao ustaški nacionalisti, a istovremeno i kao islamski fundamentalisti.

Kao česti suradnici u knjizi su navedeni islamski vjerski službenici, kao i jedan katolički, vrhbosanski nadbiskup.

Puna dvorana Europskog doma na predstavljanju ove knjige pokazuje koliki interes još uvijek postoji za temu UDBE.

Na vrh