KO SDA Sarajevo: Konaković treba podnijeti ostavku i na poziciju predsjednika Vlade KS

11. Feb 2018. | 12:41 | NV
konakovic(26)

“Kantonalni odbor SDA Sarajevo zahtijeva od Elmedina Konakovića da, obzirom da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS. Glasači su na izborima 2014 povjerenje i mandat dali Stranci demokratske akcije a ne Dini Konakoviću. Ako je imalo principijelan to mu ne bi trebao biti problem, jer je i sam rekao da je protiv stranačkog izbora kadrova”, saopćeno je iz SDA. Iz ove stranke dalje navode:

“Pozivamo ga da za optužbe koje je olako iznio u medijima podastre dokaze kako nadležnim organima tako i javnosti. To je trebao uraditi i do sada, jer mu je to bila obaveza kao predsjednika kantonalne vlade. Nije smio čekati i taktizirati. Ukoliko to hitno ne učini, snosit će odgovornost za neosnovano blaćenje ljudi i protiv njega će biti podnesene odgovarajuće tužbe.

Iz svega što se do sada dešavalo u radu Konakovićeve vlade može se zaključiti da su krize vezane za rješavanje problema građana vještački pravljene kako bi se Konaković u javnosti predstavio kao spasilac, a već duži period se pripremao za napuštanje SDA i formiranje vlastite stranke.

Postupak Elmedina Konakovića predstavlja sebičan potez preambiciozne i nezahvalne osobe kojoj je bitnija lična promocija od interesa i stabilnosti Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Mnogo značajnije ličnosti su iz sličnih sebičnih razloga do sada napuštale SDA, ali joj nisu naudili. Tako će biti i ovog puta. SDA će i dalje ostati snažna jer je potrebna zemlji i narodu, a Konaković će kao i prethodnici doživjeti političku marginalizaciju”, zaključuju iz SDA.

Podsjetimo, Konaković je odlučio istupiti iz SDA zbog više razloga, ali nije podnio ostavku na premijersku poziciju i rekao da ukoliko bude političke volje, 18 zastupnika u Skupštini KS može smijeniti premijera.

 

NV

Na vrh