Kolumbija i Velika Britanija potpisuju novi energetski sporazum

2. Nov 2016. | 20:31 | NV
epa05614200 The President of Colombia Juan Manuel Santos (L) and Britain's Prime Minister  Theresa May (R) speak to reporters during a press conference in N10 Downing street in London, Britain, 02 November 2016. The President of Colombia Juan Manuel Santos and his wife are undertaking their first state visit from Colombia to Britain from 01 to 03 November.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije zahtjeva i nove prijatelje i nove političke i ekonomske relacije. Velika Britanija okreće se prekookeanskoj saradnji. Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos i britanska premijerka Theresa May najavili su danas potpisivanje novog naftnog i gasnog partnerstva dvije zemlje, prenosi Beta.

Juan Manuel Santos, koji je prošlog mjeseca osvojio Nobelovu nagradu za mir zbog napora da se okonča gradjanski rat u Kolumbiji, razgovarao je drugog dana svoje trodnevne posjete Velikoj Britaniji s premijerkom May o ekonomskoj saradnji.

May je naglasila posle sastanka da je Kolumbija medju najvažnijim britanskim partnerima u Latinskoj Americi.

Britanska premijerka je iskoristila prvu posjetu kolumbijskog predsjednika Londonu da ponovo ukaže na britanske vanjskopolitičke prioritete, u trenutku dok se ta zemlja sprema za izlazak iz Evropske unije.

Ona je navela da je odlučna da Britanija treba da postane globalni lider u slobodnoj trgovini, navodeći da to znači unapređivanje trgovine sa ekonomijama koje bilježe brz rast, kao što je to kolumbijska.

Najavljeni energetski sporazum obezbjediće da dvije zemlje dijele informacije u oblastima kao što su regulacija, snadbjevanje i obuka.

Theresa May je takodjer najavila sporazum o porezu s Kolumbijom, kao i milion funti investicija u zdravstvenu zaštitu i obnovljivu energiju u ruralnim sredinama.

Kako je navela, Britanija će nastaviti da podržava napore Kolumbije za postizanje dugotrajnog mirovnog sporazuma s komunističkim pobunjenicima.

 

NV / Beta / foto EPA

Na vrh