Komandant izraelske vojske: Izraelu prijeti rat na više frontova

27. Dec 2017. | 10:56 | NV
eisenkot

Komandant izraleske vojske (IDF) general-pukovnik Gadi Eisenkot izjavio je da se Izraelu prijeti rat na više frontova.

“Jasno je da je IDF superiorniji od svojih neprijatelja, ali smo svjesni stvarne opasnosti od proliferacije na nekoliko frontova koji su eksplozivni i zahtjevaju da djelujemo razborito i kreativno, da iniciramo i da se usudimo”, rekao je Eisenkot obraćajući se na akademiji dodjele priznjanja u vojnoj bazi pored Tel Aviva.

On je dalje upozorio oficire i vojnike na “složenost sigurnosnog razdoblja” u kome se Izrael nalazi, prenijeli su izraelski mediji.

Izjava prvog čovjeka izraelske vojske dolazi u trenucima napetosti između Izraela i Palestine zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela. Isto tako, Izrael mjesecima ponavlja da neće dozvoliti prisustvo Irana u Siriji te daljnje jačanje Hezollaha u Libanu.

Polovinom ove godine Eisenkot je govorio o opasnosti od raketnog arsenala kojeg posjeduje libanski Hezbollah, a sve kao dio iranske namjere da dođe na izraelske granice.

Inače, Eisenkot se posljednjih dana suočava sa kritikama od strane mnogih političkih stranaka i analitičara u Izraelu, prenosi The Times of Israel. On je primio u posjetu bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka koji je žestoko kritikovao aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua da uništava šanse za formiranje dvije države: izraelske i palestinske.

Samo dan nakon sastanka sa Eiskenkotom Barak je izjavio da će “najdesnija vlada u historiji Izraela prouzrokovati otpor građanja i neposlušnost visokih oficira IDF-a”

Iz izraelske vojske je potom saopšteno da govor Ehuda Baraka nema veze sa stavovima IDF-a, ali to nije spriječilo brojne i žestoke kritike na račun prvog čovjeka izraelske vojske.

 

NV / foto The Times of Israel

Na vrh