Komemoracija povodom 22. godišnjice od genocida u Srebrenici u američkom gradu Richmondu

16. Jun 2017. | 17:18 | NV
56690

Povodom 22. godišnjice od Genocida u Srebrenici, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) organizuju “Sedmicu sjećanja na Srebrenicu”.

Cilj projekta je podizanje svijesti šire američke i kanadske javnosti o najgorem obliku genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata koji se dogodio u Srebrenici, u tzv. prvoj UN “zaštićenoj zoni”, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Cilj projekta je i zahvala američkim i kanadskim zakonodavnim i izvršnim organima na usvajanju više rezolucija o genocidu u Srebrenici.

IGK i KBSA  će organizirati nekoliko manifestacija nakon kojih će biti upriličene i diskusije:

– 4. – 11. juli 2017. Muzej Holokausta Richmond, SAD
Izložba fotografija o genocidu u Bosni i Hercegovini autora Saliha Brkića.

– 10. juli 2017. Bosansko američka asocijacija
Promocija knjige “Dejtonski mirovni sporazum – legalizacija genocida u Republici Bosni i Hercegovini”, autora akademika Smaila Čekića. Glavni promotor, akademik Emir Ramić. O izvanredno važnom radu akademika Smaila Čekića pored promotora govoriće prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Ivo Komšić, gospodin Miro Lazović, Senada Cvrk Pargan.

– 11. juli 2017. Muzej Holokausta Richmond
1. Predavanje ” Genocid u sigurnoj zoni UN-a, jula 1995.” Predavač: Akademik Smail Čekić; vrijeme 9:30 – 10:30. Poslije predavanja diskusija sa predavačem i gostima.
2. Projekcija filmova Saliha Brkića (vrijeme 10:30 – 11:30 Poslije projekcije filmova diskusija sa autorom i gostima.
3. Obraćanje Ambasadora BiH u Washingtonu NJ. E. Harise Hrle
4. Obraćanje demokratskog kandidata za 77. Kongres distrikt Eleen Bedell.
5. Bosansko američka asocijacija
Panel diskusija na temu: “Uloga dijaspore u institucionalizaciji kulture pamćenja o genocidu u Bosni i Hercegovini kao bitnom faktoru bolje evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. Moderator akademik Emir Ramić. Učesnici: akademik Smail Čekić, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Ivo Komšić, gospodin Miro Lazović, gospodin Salih Brkić, dr. Sabahudin Ćeman, prof. dr. Haris Alibašić, profesor Semir Đulić, gospodin Eldin Elezović.

Na kraju Panel diskusije biće pročitani zaključci.

“Sedmica sjećanja na Srebrenicu” u američkom gradu Richmondu organizuje se u povodu 22. godišnjice od genocida u Srebrenici, u znak zahvalnosti američkim i kanadskim zakonodavnim i izvršnim organima na usvajanju više rezolucija o genocidu u Srebrenici, u znak zahvalnosti Kanadskom muzeju za ljudska prava na stalnoj izložbi o genocidu u Srebrenici, u znak zahvalnosti kanadskom gradu Windsoru na spomen obilježju žrtvama genocida i u znak zahvalnosti američkim i kanadskim gradovima na kontinuiranom obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, saopćeno je iz IGK.

 

NV

Na vrh