Komšić: Ako promijenimo Ustav, odustat ću od kandidature za člana Predsjedništva

3. Feb 2018. | 20:23 | NV
komsic(46)

Predsjednik Demokratske Fronte Željko Komšić kazao je gostujući na TV1 da bi se povukao iz utrke za mjesto člana Predsjedništva BiH ako bi došlo do promjena Ustava BiH.

Na pitanje ima li išta što biga moglo odvratiti da se kandidature Komšić je odgovorio da ima.

“Ima. Evo da promijenimo Ustav i da prihvatimo sve ono što je napisano kada je riječ o Domu naroda i o Predsjedništvu BiH u skladu sa aprilskim paketom. Dakle, te odredbe koje se tiču uloge Doma naroda, načina izbora i njegovog funkcionisanja i izbora Predsjedništva BiH u predstavničkom tijelu na nivou BiH ja sam spreman da kažem: Gotovo je, ja se povlačim potpuno. Postoji ova varijanta. Ali mora biti ono što piše u aprilskom paketu od prvog do zadnjeg slova što se tiče Doma naroda i izbora Predsjedništva BiH ili, ovo sam neki dan ponovio predstavnicima međunarodne zajednice: Ako nećete to, ok.

Ja bi se tada potpuno povukao iz političkog života tako da nikome više ne smetam. Tada ne bih osjećao potrebu da se nalazim u političkoj areni koje mi je na vrh glave. Ima i druga varijanta, onda promijenite Ustav i birajte jednog predsjednika u Parlamentu. Neka je jedan, neka se bira u Parlamentu. Ne interesuje me ko će to biti. U ovoj borbi sa etničkim konceptom i ovim što oni žele da urade od BiH, i što se radilo 1994, 95,96, neću ustuknuti. Mogu ustuktnuti samo kad vidim da te narod odbaci”, odgovorio je Komšić.

Komšić je kazao i kako nisu tačne tvrdnje onih koji govore kako svojom kandidaturom ide direktno u korist Draganu Čoviću.

“Takva vrsta rečenice je sama po sebi kontradiktorna. Kako ja idem njemu na ruku time što ga izbacujem iz Predsjedništva BiH. Tu logiku ne mogu da uhvatim. Ima tu i dobronamjernih prijedloga. Kako tim ljudima objasniti da šta god mi uradili, Čović će ići do kraja. Nema tog ustupka ovdje u Sarajevu koji će ga odvratiti od onoga što je naumio. Jedino što možeš jeste da ga politički poraziš i da ga staviš na svoje mjesto”, kazao je Komšić.

 

NV / NAP

Na vrh