Komšić: Kineski Tijencin traži prijedloge za investiranje u Sarajevo

Da Sarajevo uživa veliki ugled u svijetu govori činjenica da ima kontakt s 27 pobratimskih i partnerskih gradova te da je aktivni član značajnog broja međunarodnih organizacija i asocijacija

3. Feb 2014. | 11:28 | S.H
18357

"Međunarodna saradnja je faktor razvoja grada Sarajeva. Zato i prihvatamo pozive za konferencije na kojima možemo razgovarati s našim partnerima o tome kako pristupiti evropskim fondovima i kako dovesti investicije u grad",rekao je Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva u kontekstu međunarodne saradnje Sarajeva koja je ostvarena u prošloj godini.

Tako je delegacija Grada Sarajeva prisustvovala Međunarodnom susretu lokalnih lidera Kine i zemalja srednje i istočne Evrope – Chongqing 2013, koja je održana sredinom prošle godine.

"Kina je iskazala interes da uspostavljajući saradnju s predstavnicima gradova i općina u BiH, investira u privredne i industrijske zone te da kooperira u oblastima turizma, poljoprivrede, drvnoprerađivačke industrije, vinarstva i energetike", kaže Komšić.

Naglasio je da su Kinezi stavili na raspolaganje deset milijardi dolara ovoj regiji po veoma povoljnim uvjetima za projekte.

"Kinezima je BiH zanimljiva jer Kina i EU imaju sporazumne odnose o privrednoj saradnji i trgovini i oni ne mogu lako ući sa svojim kapitalom u EU, ali preko BiH mogu. Vjerovatno je to interes Kine u budućnosti, jer kada Kinezi u BiH razviju svoje kapacitete i kada BiH uđe u EU i oni su onda u EU", ističe Komšić.

Na Međunarodnom susretu lokalnih lidera Kine su državnim institucijama i investitorima Kine prezentirani razvojni projekti Grada Sarajeva, mogućnosti i razlozi zbog kojih vrijedi ulagati u Sarajevo i BiH.

Rezultat tih razgovora je, kaže Komšić, potpisivanje Sporazuma između Grada Congcinga i Grada Sarajeva o uspostavljanju prijateljskih kooperativnih odnosa.

"Također, s pobratimskim gradom Tijencinom je dogovoreno da Grad Sarajevo u što skorije vrijeme dostavi konkretne prijedloge projekata koji mogu biti realizirani na obostrano zadovoljstvo, počevši od kulture, turizma, preko obrazovanja do privrede i investicija u privredu", kazao je gradonačelnik Sarajeva.

Tokom prošlogodišnjeg boravka u Rimu, Komšić je inicirao ideju razmjene fontana u znak prijateljstva građana Sarajeva i Rima.

"To je gradonačelnik Rima Ignazio Marino i prihvatio i dao upute svojoj administraciji da se ova ideja ubrzo realizuje. Naime, Sarajevo je Rimu poklonilo fontanu, koja je dosta zapuštena pa smo molili da se o njoj više vodi računa. Upravo takvu fontanu Rim će pokloniti Sarajevu i time počinjemo na novi način saradnju između dva grada", rekao je Komšić.

Gradonačelnik Rima Ignazio Marino izrazio je želju za obnovom saradnje Rima i Sarajeva i "putem konkretnih projekata, naročito u oblasti kulture“.

Na inicijativu gradonačelnika Perugie Wladimira Bocallija, Komšić je potpisao Zajedničku izjavu o namjeri za uspostavljanjem partnerskih odnosa između Perugie i Sarajeva.

Fokus ove saradnje trebao bi se zasnivati na razmjeni studenata i uspostavljanju veza između Sarajevskog i Univerziteta u Perugie, koji je drugi najstariji univerzitet u Italiji sa 700 godina dugom tradicijom.

"Tokom boravka u Perugie posjetio sam atelje italijanskog umjetnika Paola Lattaiolija da bih vidio njegovo umjetničko djelo koje namjerava uskoro pokloniti gradu Sarajevu", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

(Agencije)

Na vrh