Komšić: SDA želi ovladati Univerzitetom u Sarajevu

18. May 2017. | 12:52 | NV
zeljko komsic(8)

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte komentirao je dešavanja oko pokušaja nasilne smjene dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almire Hadžović-Džuvo. Komšić smatra da je riječ o sistemu ovladavanja cijelim ovim procesom visokog obrazovanja i to na jedan način koji nije u skladu sa zakonom, piše agencija Patria.

“Imate slučaj u Tuzli, imate pokušaj da se ovlada cijelim Univerzitetom u Sarajevu. Da li je Medicinski fakultet samo početak te priče, to ćemo da vidimo. Ali koliko ja znam, to je karakteristično za SDA. Oni pokušavaju silom protivno zakonu ostvariti svoje lične ali i političke interese”, kaže Komšić za NAP.

Komšić je dodao i da je razgovarao sa brojnim profesorima sa Sarajevskog univerziteta te se oni nalaze pod pritiskom vladajuće strukture i da SDA želi da ovlada Rektoratom pa i cijelim Univerzitetom.

“Da li se u tu priču uklapa ovaj slučaj sa Medicinskim fakultetom, ne znam, ali se može detektovati jedan generalni plan SDA da preko koljena protuzakonito preuzima institucije kojima već ne vlada suvereno”, smatra Komšić.

Podsjećamo, tim okupljen oko direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović organizirao je peticiju za smjenu te je 58 članova Nastavno naučnog vijeća Medicinskog fakulteta stavilo svoj potpis. Proteklih dana brojni potpisnici bili su pod strahovitim pritiskom pa i prijetnjama po vlastitu egzistenciju ukoliko ne stave svoj potpis, piše NAP.

Peticiju je jučer rektoru UNSA-e Rifatu Škrijelju, premijeru KS Elmedinu Konakoviću i ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću predao Dželaludin Junuzović, šef hirurških disciplina KCUS-a. No, ova peticija je poslana na pogrešne adrese s obzirom da po važećem zakonu prva instanca je Nastavno naučno vijeće koje glasa o povjerenju dekanima.

 

NV / NAP

Na vrh