Konaković: Akademska zajednica bira i razrješava svoje rukovodioce, ne ja i Vlada KS

18. May 2017. | 12:03 | NV
elmedin-konakovic-1(1)

Premijer KS Elmedin Konaković potvrdio je za agenciju Patria da je zaprimio zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almire Hadžović-Džuvo, te je kazao da niti on niti Vlada KS imaju ikakvu pravnu nadležnost da se miješaju u ove procese. Peticiju za potpisima 58 članova NNV od čega je 20 uposlenika KCUS-a, a 30 Medicinskog fakulteta i 8 studenata pokrenula je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. S KCUS-a je medijima i poslano saopćenje o peticiji za smjenu.

“To je objektivna neovisnost akademske zajednice da biraju i razrješavaju svoje rukovodioce. Mi smo to primili na znanje i pratimo ta dešavanja, naravno da odbijamo insinuacije da tu ima nekih politika niti u tome učestvujemo. Vidio sam potpis čini mi se 58 ljudi, po meni je to vrlo ozbiljan dokument kada u jednoj organizacionoj jedinici 58 ljudi zatraži smjenu”, kaže Konakovič.

Konaković je potvrdio da je tokom sjednice Senata UNSA-e koja je održana u utorak rekao da je riječ o ličnom sukobu između direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i dekanese Medicinskog fakulteta Almire Hadžović- Džuvo. On je dodao da je za Vladu KS jednako bitan i KCUS i Medicinski fakultet.

Kada je riječ o sastavu UO UNSA-e Konaković i Vlada KS smatraju da ispred osnivača treba biti šest članova.

“S druge strane promijenili smo onaj dio u kojem UO može smijeniti rektora i dekane, tako da nema razloga za strah da bi taj upravni odbor politički motivisan mogao smjenjivati rukovodioce. Ono na čemu mi insistiramo je transparetnost i kontrola rashoda na Univerzitetu. Trenutno je nememo, svaki dekan troši koliko hoće i mi nemamo uvid u te procese. To ćemo kroz UO imati, a akademsku neovisnost niko neće dotaći dok sam ja na čelu ove Vlade. Svi će se procesi odvijati u okviru Senata”, kazao je Konaković za Patriju.

On je dodao da se do srijede 24. maja kada bi se na Skupštini KS trebao naći Zakon o visokom obrazovanju Vlada može izmijeniti ono što u zakonu piše.

“Objektivni su bili zahtjevi Senata u vrlo ozbiljnim segmentima zakona i dosta njih je prihvaćeno. Izbrusit ćemo to u petak i mislim da će svi biti zadovoljni”, kaže Konaković.

 

NV / NAP

Na vrh