Konaković: Ako treba kršit ćemo i zakon, ali ćemo isključivati one koje kradu vodu

21. Sep 2017. | 15:54 | NV
elmedin-konakovic_aa (2)

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo danas je u obraćanju medijima poručio da će, sada nakon smjene Nadzornog odbora VIK-a, a posebno nakon smjene menadžmenta Vodovoda i kanalizacije imati potpuno drugo lice VIK-a, te da će ako bude trebalo kršiti i zakon, piše agencija Patria.

“Očekujte potpuno drugo lice vodovoda, posebno kada smijenimo i menadžment. Radit će više ekipa na popravci kvarova, više ekipa koje će raditi na terenu. Puno njih će raditi na komuniciranju, na javljanju telefona. Bit će odmah promijenjena sistematizacija. Ukoliko bude viška radnika, sigurno će doći do otpuštanja”, kazao je Konaković.

On je dodao, a na čuđenje novinara da će čak narediti i kršenje zakona, pa i da je spreman otići u zatvor zbog toga.

“Pod uslovom da kršimo zakon mi ćemo isključivati one koji kradu vodu. Može premijer narediti da se krši zakon, ja u kameru govorim da ćemo isključiti one koji kradu. Ja nisam policajac niti tužilac, jel vi provocirate tim pitanjima”, kazao je Konaković u svom stilu novinaru koji je pokušao saznati kako to da će premijer narediti kršenje zakona.

Ponovio je da svoju političku karijeru stavlja na kocku. Na konstataciju da će građani vraćati kredit EBRD-a premijer kaže:

“Lopovi će vratiti kredit. Oni koji voze poršee, a ne plaćaju vodu i pune bazene. Stabilizaciju vode ćemo dobiti Božijom voljom, da ne bude da je našim dolaskom ili mojim vjerskim pristupom. Izvorišta su takva, hidrološka situacija se popravlja, a što je dovoljno da smanjimo redukcije ili ih neće biti.”

Konaković je kazao da je Vlada KS završila svoj dio posla, te da se odluka o kreditu EBRD-a treba naći u oba doma Parlamenta FBiH te se nada da će to biti u narednih nekoliko sedmica.

Na pitanje kada se može očekivati kraj redukcija vode, on je odgovorio da je to uskoro, ali da će to biti Božijom voljom, jer pada kiša.

Govorio je i o novim ljudima u Nadzornom odboru.

“Oni su prijedlog mene i mojih saradnika. Jedan od njih je stručnjak iz Tuzle, blage veze nemam da li je ikad bio član političke partije. Drugi je iz Porezne uprave, jedan hrabri mladi pravnik. Treći momak dolazi iz realnog sektora, zove se Damir Saračević koji je moj povremeni saradnik. Nemaju veze sa politikama niti sa mnom, ali svojim znanjem su izabrani od nas koji smo preuzeli teret odgovornosti za cijelu priču oko preduzeća”, kazao je Konaković.

Premijer KS je istakao da je Vlada KS imala posjetu slovenačke delegacije koji kontrolišu 60 posto vodosnabdijevanja u Sloveniji.

“I njih planiramo uključiti u rješenje. Očekujte drugo lice Vodovoda i druge ljude. Žao mi je što nismo do sada, da smo mogli, povukli bi ovakve poteze. Ako nekog bude trebalo isključiti sa vodovodne mreže ko krade vodu, a po cijenu da ga štiti neki zakon, prekršit ćemo zakon i isključiti ga sa vodovodne mreže”, istakao je Elmedin Konaković.

On je kazao da je Vlada KS više puta informisala javnost o radu Antikorupcionog tima kojeg je vlada organizovala.

“Za te procese, ni ja niti Vlada nemamo kompetencije niti ovlasti”, istakao je Konaković.

Podsjećamo, na sjednici Skupšine ViK-a su imenovani vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora: Rasim Mezit, Senad Smajlović i Damir Saračević.

Konaković nije htio govoriti o imenu novog direktora ViK-a da mu se “ne bi šta desilo”.

 

NV / NAP

Na vrh