Konaković i Ademaj sa predstavnicima SPUS-a: Zdravstvena zaštita studenata neupitna

17. Nov 2016. | 19:50 | NV
foto 2

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj primili su danas predstavnike Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) povodom njihovih zahtjeva za poboljšanjem uslova u Studentskom centru, te razgovora o aktuelnoj reformi zdravstva i organizaciji zdravstvenih usluga za studentsku populaciju.

Po riječima predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića na listi prioriteta je organizovanje i opremanje vešeraja u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići, čišćenje soba jednom sedmično, uvođenje wifi konekcije u oba doma, te renoviranje zajedničkih kupatila i WC-a.  Studenti  traže i adekvatnu zdravstvenu zaštitu za sve studente Univerziteta u Sarajevu, bez obzira na to iz kojeg kantona dolaze.

“Svjesni smo da su reforme zdravstva u Kantonu Sarajevo nužne i apsolutno ih podržavamo kao i planirane uštede u tom segmentu, ali svih 35 000 studenata Univerziteta, bez obzira na to gdje žive i odakle dolaze ne smiju ostati bez kvalitetne, efikasne i brze zdravstvene zaštite”, istakao je ovom prilikom Zahiragić.

Premijer Konaković i ministrica Ademaj su detaljno upoznali predstavnike studenata o aktuelnoj problematici u zdravstvu i nužnosti njene reforme te su istakli da zdravstvena zaštita svih studenata u započetim reformskim procesima nijednog momenta neće i ne smije biti upitna,  kako onih koji žive u Kantonu Sarajevo tako i studenata koji dolaze iz drugih kantona.

Razgovarano je o nekoliko modela moguće organizacije zdravstvenih usluga za studentsku  populaciju a kao mogući  su spomenuti modeli organizacije ambulanti porodične medicine u blizini studentskih domova kao i specijalističko-konsultativnih usluga, prije svega oftalmoloških i ginekoloških,  za studente pri Općoj bolnici.

“Sigurno je da nijednom studentu neće biti uskraćena zdravstvena zaštita a pružanje zdravstvenih usluga će biti riješeno na adekvatan način”, potcrtala je ministrica Ademaj.

Premijer Konaković studentima je obećao da će biti ispunjeni i ostali njihovi zahtjevi.

“Uvjerio sam se u stanje u studentskim domovima i  prihvatam sve zahtjeve SPUS-a. Neke od njih možemo početi rješavati odmah, a za neke ćemo planirati sredstva u  budžetu za narednu godinu”, istakao je ovom prilikom premijer Konaković. On je predstavnike studenata upoznao da će se na dnevnom redu Skupštine KS uskoro naći i Nacrt zakona o visokom obrazovanju, te da će i javna rasprava po ovom dokumentu biti prilika za razmatranje i poboljšanje studentskog standarda.

Na sastanku sa predstavnicima SPUS-a razgovarano je i o potrebi uključivanja studentske populacije u programe prevencije u okviru redovne zdravstvene zaštite, o stažiranju i zapošljavanju u javnim zdravstvenim ustanovama, a što će biti i teme narednih zajedničkih sastanaka.

 

NV

Na vrh