Konaković i Hasanspahić s menadžmentima kantonalnih preduzeća o vodosnabdijevanju

3. Oct 2017. | 21:00 | NV
IMG_6104

Realizacija prve mjere Vlade Kantona Sarajevo za unapređenje stanja vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo tema je u okviru koje su danas premijer Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić razmijenili konkretne informacije i prijedloge sa menadžmentima kantonalnih javnih komunalnih i javnih preduzeća te Kantonalne uprave civilne zaštite, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je ovom mjerom Vlada zadužila pomenuta preduzeća te Upravu civilne zaštite da stave na raspolaganje svu mehanizaciju, kao i ljudske resurse preduzeću KJKP “Vodovod i kanalizacija“ (ViK), kako bi se u roku od dva mjeseca poduzele sve neophodne aktivnosti vezane za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, a u cilju obezbjeđenja novih količina vode.

Radovi na otklanjanju kvarova će se vršiti uglavnom u noćnim satima, odnosno za vrijeme trajanja redukcija, osim onih kvarova koji iziskuju hitnu intervenciju. Vlada je zadužila i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS da odobri prijem novih uposlenika, radnika – kopača na otklanjanju kvarova na period do 60 dana. Za ovu namjenu planirana su sredstva iz Budžeta KS u iznosu od 800.000 KM.

Rukovodeći ljudi svih preduzeća su iskazali spremnost da svako, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinese rješavanju ovog gorućeg problema za sve stanovnike Sarajeva.

KJP “Sarajevošume“ i KJKP “Park“ su već ranije stavili na raspolaganje ViK-u dio svoje mehanizacije i potreban broj uposlenika koji svakodnevno rade na otklanjanju kvarova.

Predstavnicima svih preduzeća, ovom prilikom, je dato zaduženje da u naredna tri dana proslijede specifikaciju mehanizacije i ljudstva Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, a koje će ovo ministarstvo u saradnji sa ViK-om rasporediti u 20 timova za rad na otklanjanju kvarova.

Kako je istaknuto, ViK trenutno na terenu ima 10 angažiranih ekipa, koje je neophodno upotpuniti potrebnom mehanizacijom, prije svega, rovokopačima. I pored toga, ovaj broj ekipa je za 48 sati uspio otkloniti 59 kvarova na mreži.

Smatraju da će svojim angažmanom i uz podršku iz svih ostalih preduzeća radeći po zonama u roku od 60 dana uspjeti sanirati kvarove i time implementirati prvu Vladinu mjeru, kažu iz Vlade.

 

NV

Na vrh