Konaković pomjera rokove: Borba s redukcijama i čelnicima ViK-a

13. Sep 2017. | 13:57 | Amra Varatanović
konakovic1(3)

Ima vode, nema vode. Tako bi se najkraće opisala situacija sa stalnim redukcijama s kojima su suočeni građani Sarajeva. Flaše, kanisteri i druga pomoćna sredstva za obavljanje osnovnih životnih potreba postali su svakodnevnica Sarajlija. Od noćnih redukcija, koje su postale i dnevne, kvare se bojleri, mašine, česme, cijevi, a o zdravlju stanovništva da i ne govorimo.

Ambulante su pune djece i odraslih sa stomačnim problemima, ali se o tome niko ne želi javno izjasniti. Sve što dobijete je preporuka: Prokuhavajte vodu ili kupujte flaširanu ako ste u mogućnosti.

Nepodnošljiva situacija sa redukcijama traje već mjesecima, iako su nas čelnici Kantona Sarajevo ubjeđivali da će se stanje popraviti ove godine.

Premijer KS Elmedin Konaković u aprilu 2016. godine obećao je da se stabilizacija očekuje 2017. godine.

Umjesto toga, u septembru 2017. godine dobili smo novo mišljenje premijera Konakovića kako „građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine“. Sasvim slučajno, to je i godina Općih izbora. Savršen tajming.

Ostanimo još malo u prošlosti. Premijer KS govorio je i o kreditu EBRD-a oko 50 miliona KM koji bi se iskoristio za rekonstrukciju vodovodne mreže. Istina je da se godinama nije ozbiljno ulagalo niti su se rješavali problemi i sada je sve došlo na naplatu.

Kredit EBRD-a KJKP Vodovod i kanalizacija neće dobiti sve dok Parlament FBiH ne da podršku ugovoru za projekat “Vodovod Sarajevo”. Poznavajući situaciju u Federalnom parlamentu na to će se još dugo čekati. U najboljem slučaju i da Parlament podrži projekat u bližoj budućnosti, niko normalan neće raditi rekonstrukciju vodovodne mreže usred zime!

Krajem jula, Konakovićev prijedlog za smjenu Skupštine ViK-a podržali su skupštinski zastupnici te je izabrano novo rukovodstvo. Najavljena smjena menadžmenta VIK-a bila je utihnula jer je premijer bio odsutan. No, po običaju, na svom Facebook profilu najavio je da očekuje značajne promjene unutar ViK-a, u organizaciji rada preduzeća i to već naredne sedmice.

– Stavio sam vjerovatno i politički status na kocku zbog odluke da u ViK uđu nestranački ljudi, stručni. Ništa mi od toga nije bitno, frustrira me činjenica da se skoro ništa nije pomjerilo naprijed, naprotiv, a vidim da može –  napisao je Konaković.

Očajni građani sve češće izražavaju revolt zbog redukcija koje nas sve podsjećaju na dane kada je Sarajevo bilo pod opsadom agresora, najavljuju tužbe protiv preduzeća i prestanak plaćanja računa. Ukoliko se ovaj scenario ostvari, VIK-u će trebati dodatni milioni maraka za isplatu tužbi.

Nevladine organizacije i udruženja građana organizirali su i potpisivanje protestne peticije koja će biti upućena Skupštini KS da se prekine šutnja vlasti i da se problem sa vodosnadbijevanjem počne rješavati.

Do tada građani su dali i prijedlog za himnu KS: Budi moja voda.

 

NV / NAP

Na vrh