Kontrola pritiska zraka u gumama sa pametnim telefonom

Ovaj sistem će vam omogućiti da uvijek imate pune gume, te će vas upozoriti ako je neka previše prazna

10. Sep 2014. | 18:35 | S.M
28330


Ekipa inovatora iz Malezije, na tržište dovodi Fobo sistem za kontrolu automobilskih guma pomoću pametnog telefona.

U osnovi se radi o posebnim izdržljivim i vodootpornim senzorima koje jednostavno našarafite na postojeće ventile svojih guma umjesto "kapica".

Oni će preko Bluetootha 4.0 javljati stanje napunjenosti zrakom (pritisak) na jedinicu koju postavljate u vozilo, a ona na aplikaciju vašeg pametnog telefona. Kako bi se izbjegla situacija da vam netko pokrade senzore s ventila, autori su ih napravili tako da se ne mogu koristiti na drugim vozilima, jer su "zaključani" preko sistema za autentifikaciju koji je vezan uz vaš Fobo račun.

Osim što ćete na taj način moći sami kontrolisati stanje svojih guma kada god poželite, aplikacija će vas i sama upozoravati putem sistema uzbunjivanja u tri faze, te će vas upozoriti ako pritisak zraka u nekoj gumi padne na opasni nivo.

Za korištenje Fobo sistema nije potrebno čak ni da upalite vozilo, jer senzori imaju vlastito baterijsko punjenje, čije će baterije, kako kažu, izdržati do dvije godine rada.

Sama aplikacija radi na iOS i Android uređajima, a jedan senzorski komplet se sastoji od 4 senzora i jedne jedinice za auto, te ćete ga platiti 90 dolara, plus 20 dolara za isporuke izvan Malezije.

Na vrh