Korisnici kredita u švicarskim francima protestirali u Banjoj Luci

Tražimo da se Vlada Republike Srpske uključi u rješavanje naših probelma ili ćemo u suprotnom intenzivirati proteste, poruka je jednog broja korisnika kredita u švicarskim francima koji su se danas okupili u blizini banjalučke Hypo banke, koju smatraju odgovornom za svoje probleme

28. Feb 2015. | 13:17 | S.M
37121


Izrazili su nezadovoljstvo odnosom vlasti i spomenute banke u vezi s problemima korisnika kredita u švicarskim francima (CHF).

Bojan Rašević na ovaj protest je došao s Pala.

Rašević ima kredit od 450.000 KM, koliko je iznosio 2007.godine. Osam godina je, priča, uredno uplaćivao rate i vratio dosad 400.000 KM, a dužan je s kamatama još 600.000 KM.

"Sve mi je pod hipotekom, firma, porodica… Sav posao je ugrožen", rekao je Rašević.

Kaže da su mu iz Banke tražili da potpiše aneks ugovora, kojim se odriče tužbe prema toj banci, protiv koje je dobio provostepenu presudu.

"To je sramota", kazao je on.

Dijana Vujasinović iz Banje Luke samo je jedna od 50.000 korisnika korisnica kredita u CHF-u u RS, a vjeruje da bi se njihovi priblemi mogli riješiti uz malo dobre volje vlasti.

"Pitamo vlast da li može da se pobrine za ljudske živote? Tražimo samo minimum, da se uključi država i da nam pomogne", rekla je ona.

Predsjednik Udruženja “Švajcarski franak” u Republici Srpskoj Brane Milošević kaže da predstavnici Vlade RS-a nisu se odazvali pozivima za razgovore o ovom problemu, već čekaju da se banka i klijenti dogovore, što je, tvrdi, nemoguće.

"Banka se neće odreći svoje ekstra zarade, koju je ostvarila na ovim kreditima i žrtva je prepuštena dželatu, a njega može samo da spriječi vlast", rekao je Milošević.

Ponavlja poziv Vladi RS-a da se uključi u rješavanje ovih problema, kojima je do ivice propasti dovedeno oko 50.000 građana RS.

"Skupština RS može da na prijedlog Vlade donose zakon kojim će se spriječiti dalje uništavanje ovih građana", rekao je on uz upozorenje da je ovo samo početak protesta, koji će uslijediti u većem obimu, ako vlast ne poduzme određene mjere.

Prema prikupljenim informacijama, sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine, u RS, od ukupnog broja dužnika po CHF kreditima, 52 posto odnosi se na fizičke osobe – dužnike koji su kredite podigli za stambene namjene, dok su ostali krediti bili nenamjenski ili su korišteni za investicione potrebe.

U strukturi kredita za stambene namjene, značajno učestvuju krediti fizičkih osoba odobrenih u iznosu do 150.000 KM.

Udio kredita u CHF u ukupnom kreditnom portfelju iznosi 2,5 posto, tj. oko 82 miliona CHF.

Prema potvrdama banke, mogućnosti rješavanja kredita indeksiranih u švajcarskim francima u ranijem periodu iskorištene su, uglavnom, od pravnih osoba, te je broj ovih dužnika u ukupnom broju zanemarljivo malen.

Svega 12 pravnih subjekata izloženo je CHF kreditima, saopćeno je ranije iz Ministarstva finansija RS-a.

(Agencija FENA)

Na vrh