Kosor: Arbitraža mrtva, neka se sastanu Cerar i Milanović

Arbitražni sporazum je mrtav, rekla je saborska zastupnica Republike Hrvatske Jadranka Kosor za jedan ljubljanski dnevni list od subote i zauzela se za to da se premijeri dviju zemalja sastanu i dogovore nov način rješavanja graničnog sporova nakon afere zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka

8. Aug 2015. | 16:59 | S.K
45018

Kosor je kao tadašnja hrvatska premijerka 2009. godine potpisala arbitražni sporazum s tadašnjim slovenskim premijerom, a danas predsjednikom Borutom Pahorom nakon višemjesečne slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Evropskom unijom koje je Ljubljana uvjetovala rješenjem graničnog spora načinom koji bi odgovarao Sloveniji.

U sadašnjoj situaciji, kad je službeni Zagreb odlučio da se Hrvatska povlači iz arbitraže, a arbitar kojeg je imenovala Slovenija također je podnio ostavku, bilo bi najbolje da problem u dijalogu pokušaju riješiti dva premijera, smatra Kosor.

Takav je prijedlog hrvatskog premijera Zorana Milanovića slovenski premijer Miro Cerar prošle sedmice uvjetno prihvatio, uz dodatak da Hrvatska ne može izaći iz arbitraže i da bi sastanak u sadašnjem trenutku bio neproduktivan te bi bio moguć tek pošto se odluči o nastavku arbitraže koja mora završiti obvezujućom presudom.

Što se tiče objavljenih tajnih razgovora bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Slovenije Simone Drenik, Kosor je uvjerena da su autentični i da se ne radi o manipulaciji.

"Niko nije pobijao autentičnost tih razgovora iz kojih je vidljivo da se je slovenski arbitar dogovarao s najmanje dva druga suca u arbitraži", rekla je Kosor.

Na vrh