Kosovo: Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka pozvao na dijalog

27. Mar 2018. | 15:54 | NV
demiri(1)

Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka i ministar za regionalni razvoj u Vladi Kosova Rasim Demiri pozvao je kosovsku i srpsku stranu na dijalog, nakon što je kosovska policija u ponedjeljak navečer uhapsila i protjerala direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.

Demiri je u komentaru za bh. novinsku agenciju Patira rekao da je u ovom trenutku najvažnije održati dijalog između kosovskih vlasti i predstavnika srpske zajednice.

“Samo dijalog može donijeti dobro i jednoj i drugoj strani”, rekao je Demiri.

Đurić je protjeran iz Kosovske Mitrovice, nakon što su kosovske vlasti objavile da nema dozvolu za boravak na teritoriji te zemlje.

Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka smatra da je kosovska policija postupila prema zakonima Kosova.

Kosovske vlasti zahtjevaju da zvaničnici iz Beograda prije dolaska na Kosovo moraju tražiti dozvolu za ulazak u zemlju, dok iz Beograda Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine iz 2013. godine tumače na način da srbijanskim zvaničnicima nije potrebna dozvola, već samo najava prilikom ulaska na Kosovo.

Demiri kaže da njegova partija i on posebno prate dešavanja u Kosovoj Mitrovici, jer u tom dijelu zemlje živi veliki broj Bošnjaka, te da svojim političkim utjecajem pokušavaju doprinijeti demokratskom dijalogu.

 

NV / NAP

Na vrh