Kosovski premijer nije dobio vizu za Veliku Britaniju, a ranije ni za SAD

28. Jan 2018. | 07:59 | NV
Ramus-Haradinaj-1000x555

Velika Britanija odbila je da izda vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, javljaju kosovski mediji.

Ovim je, kako navode, dovedeno u pitanje njegovo učešće na Investicionom samitu zemalja Zapadnog Balkana u Londonu. Prije nekoliko sedmica i američka ambasada odbila je da izda vizu Haradinaju koji je planirao prisustvovati “Molitvenenom doručku” u toj državi. Umjesto njega u SAD otišao je zamjenik kosovskog premijera Behgjet Pacolli.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa Haradinajem i odbijanje njegovog zahtjeva za vizu početkom januara, podigla je veliku prašinu u kosovskim medijima, prenosi portal CDM.

Kako su istakli, posljedica svega jeste odbijanje kosovskog parlamenta da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Srbija je raspisala potjernicu za Haradinajom, pod optužbom za ratne zločine, a u isto vrijeme “Srpska lista” na Kosovu, koju podržava srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, sa Haradinajom čini vladajuću koaliciju.

Kosovoski predsjednik Hashim Thaci je 2016. godine pristao na formiranje ovoga suda, a kasnije je obrazložio da je na taj čin bio primoran od strane međunarodne zajednice pod prijetnjama drastičnih mjera prema Kosovu. Međutim, rad suda nema podršku u dijelu kosovskog parlamenta i poslanici su pokušali izglasati mjeru ukidanje suda. Taj njihov pokušaj je propao, ali je dobio podršku dijela kosovoske javnosti.

Srbijanski mediji su krajem prošle godine javili, pozivajući se na kosovske medije, da već polovinom februara ove godine se spremaju optužnice protiv istaknutih pripadnika OVK, a među njima i protiv Dauta Haradinaja (brata kosovskog premijera) koji je danas poslanik u kosovskom parlamentu te protiv Azema Syle prvog rođaka kosovskog predsjednika Hashima Thacija.

Daut Haradinaj je krajem prošle godine izjavio da će pokretanje optužnica protiv bivših pripadnika OVK dovesti do povratka OVK. “OVK nije počinila zločine, Srbija je počinila zločine”, rekao je tada Daut Haradinaj i istakao da će taj sud oštetiti imidž Kosova.

Srbijanski mediji navode, pozivajući se na portal “Insajder” da će na pomenutom sudu biti procesuirano oko 60 osoba, a pod istragom se nalaze i Hashim Thaci te Kadri Veseli predsjednik kosovskog parlamenta.

Rad tog suda ima podršku međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država. Ambasador SAD u Prištini Greg Delawie je krajem prošle godine, kada je grupa parlamentaraca pokušala sazvati sjednicu i ukinuti pomenuti sud, poručio putem svog Twitter profila da bi ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK udaljilo Kosovo od SAD i EU.

 

NV

Na vrh