Kostreš: Srbija nije ruska gubernija, država treba da reaguje na izjave Čepurina

5. Nov 2017. | 21:35 | NV
kostres20140904

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od državnih organa Srbije da reaguju na “nedolične ispade” ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina, dodajući da Srbija “nije ruska gubernija”.

“Ambasador Čepurin očigledno nije svjestan da Srbija nije i ne planira da postane ruska gubernija, a to što dolazi iz države gdje ne postoje elementarne forme demokratskih odnosa, ne znači da može da crta mete na čelu liderima opozicije u Srbiji”, naveo je Kostreš u saopštenju.

On je ocijenio da Čepurin “očigledno ne razumije da je u uređenim i civilizovanim evropskim društvima, opozicija, jednako koliko i vlast, ravnopravan učesnik političkog sistema i njen rad se ne može delegitimisati na takav način pozivanjem na linč”.

“Nijedna država koja čuva najosnovnije elemente vlastitog integriteta ne bi tolerisala da je diplomatski činovnik bilo čije vlade na ovako agresivan i neprimjeren način uči šta su njeni nacionalni i državni interesi. Ako se vlast u Srbiji ne ogradi od Čepurinovih izjava, to će značiti samo da podržava takve stavove i da se Srbija neopozivo nalazi na putu vlastite propasti”, naveo je Kostreš.

Ruski ambasador je u intervjuu agenciji Sputnjik optužio opoziciju u Srbiji da se prilikom nedavnog susreta sa američkim zvaničnikom Hoytom Brianom Yeeiem žalila na svoju vladu, iako je, prema Čepurinovim riječima, Hoyt Yee imao “antirsrpski” stav.

 

NV / Beta

Na vrh