Kovač: Otvaranje pitanje granice između BiH i Hrvatske je nepotrebno otvaranje Pandorine kutije

19. Feb 2018. | 22:13 | NV
KOVAC(2)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović i Bariša Čolak razgovarali su danas sa članovima Delegacije odbora za vanjske poslove Hrvatskog sabora, koja na poziv Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

U razgovoru, u kom je učestvovala i predsjednica Kluba Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević, razmotreno je stanje bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i pitanja regionalne saradnje i podrške Hrvatske na evropskom putu BiH.

Šef delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač govoreći o granici između BiH i Hrvatske rekao je da je granica definirana ugovorom koji su potpisali tadašnji predsjednici dviju država Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, da se taj dogovor danas provodi i da “nema potrebe za otvaranjem Pandorine kutije.”

Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale su 1999. Ugovor o državnoj granici koji države nisu ratificirale, i koji se od dana potpisa privremeno primjenjuje. To je bio prvi ugovor o granici između država nastalih po raspadu bivše Jugoslavije.

Granica između Hrvatske i BiH proteže se u duljini od oko hiljadu kilometara pri čemu je sporno oko pet posto granične crte, a jedan dio odnosi se i na morsku granicu, odnosno razgraničenje kod Neumskog zaljeva.

Između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostalo je otvoreno pitanje je li granica na svim mjestima pravilno utvrđena.

Tokom današnjeg sastanka bilo je riječi i o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, uoči održavanja opštih izbora u oktobru ove godine.

 

NV / NAP

Na vrh