Kovačević: Mehanizam “16+1” dobit i za BiH i za Kinu

Mehanizam saradnje "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope pruža idealnu platformu za unaprijeđenje ekonomske suradnje između Kine i Bosne i Hercegovine, rekao je u razgovoru za kinesku novinsku agenciju Xinhua Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini

4. May 2016. | 10:08 | A.D.
Amel Kovacevic

Kovačević, koji je sada direktor odjela maloprodaje u Bosna Bank International (BBI), dodao je da će “16 + 1” platforma biti od velike koristi za bilateralne odnose dvije zemlje.

“Platforma pruža novu dinamiku ekonomske suradnje između dvije zemlje, a dvije strane na taj način mogu razviti vrlo koherentne i sveobuhvatne strategije”, rekao je on.

Kovačević, koji je bio ambasador BiH u Kini od 2010. godine do 2013. godine, naveo je da je mehanizam “16 + 1” dobit i za BiH i za Kinu.

“Imamo puno potencijala za ekonomsku suradnju, a ovo će biti tek početak”, rekao je Kovačević.

BiH može predstaviti velike projekte jakim kineskim kompanijama u sektorima kao što su infrastruktura i energija, rekao je bivši ambasador BiH u Kini.

“Kineski investitori su idealni partneri za BiH, jer kineske kompanije mogu ponuditi konkurentne tržišne cijene, znanje, stručnost i jake izvore finansiranja”, dodao je Kovačević.

Kovačević je također naglasio da su neke od velikih kineskih kompanija već bile uspješne u nekim projektima, kao što je termoelektrana Stanari, a sigurno će biti još velikih projekata u energetskom sektoru, sektoru transporta, itd.

Postrojenje snage 300 megavata na sjeveru BiH, koje je izgradila kineska kompanija ‘Dongfang Electric Corporation’, trebalo bi biti pušteno u funkciju sredinom 2016. godine.

“Uspješna privredna suradnja će pozitivno utjecati i na kulturnu razmjenu, što će unaprijediti bilateralne odnose”, zaključio je on.

Kovačević je također naglasio i značaj sedmog po redu Sarajevo Business Foruma (SBF), koji će se održati danas i sutra u Sarajevu, što će biti odlična prilika za poboljšanje ekonomske suradnje, ali i boljeg razumijevanja između Kine i BiH.

Kao jedan od najvećih poslovnih događaja u regiji, SBF će se ove godine fokusirati na mehanizam suradnje”16 + 1″ na temu “Jedna regija, jedna ekonomija – Perspektive Kina + 16”.

(Agencija FENA)

Na vrh