Krajem septembra u Beču ‘Kongres bečke proizvodne tehnike’

Povodom 200. rođendana Instituta za tehniku proizvodnje Tehničkog univerziteta u Beču, 28. i 29. septembra u bečkom Hofburgu će biti održan "Kongres bečke proizvodne tehnike" na kojem će vodeći međunarodni eksperti na polju alatnih mašina, tehnologije i automatizacije odgovoriti na pitanja o privrednoj budućnosti Evrope

15. Sep 2016. | 19:30 | Dž.A.
bec-kongres-tehnika

Po riječima organizatora kongresa, profesora Bleichera s Tehničkog univerziteta u Beču, budućnost Evrope leži u mašinskom inženjeringu u kombinaciji s proizvodno-tehničkom kompetencijom, jer tu je Beč vodeći, a bitnu prednost konkurentnosti Beča na tom polju donosi i digitalizacija proizvodnje.

“Beč svoju vodeću poziciju u ovoj oblasti može dodatno ojačati samo inovacijama. Danas se cijeli automobil može razviti na kompjuteru. Pojedinačni tokovi proizvodnje se modeliraju i analiziraju virtuelno što modernim preduzećima donosi uštedu na skupim eksperimentima”, objašnjava Bleicher.

Za razvoj novih tehnologija neminovno je i univerzitetsko istraživanje. U modernoj tehnici proizvodnje važnu ulogu igraju i saznanja iz nauke o materijalima. Kada se materijal mašinski obradi do pravog oblika, tada brzina mehanizma oblikovanja između površine materijala i sječiva može doseći nekoliko hiljada kilometara na sat. Kako bi se pritom garantovala preciznost u mikrometrima potrebna je visokorazvijena alatna i mašinska tehnika, a tu osim eksperimenta pomaže i simulaciona tehnika.

Mnogo takvih simulacija se danas može povezati kako bi se na kompjuteru matematski optimirala i modelirala virtuelna fabrika. Danas je mnogo takvih IT izuma pod krilaticom “Industrie 4.0” obuhvaćeno proizvodnom tehnikom.

“Najveća softver preduzeća danas dolaze iz SAD-a, mikroelektronika se uglavnom proizvodi u istočnoj Aziji, dok je u oblasti mašinskog inženjeringa Evropa još uvijek broj jedan. Međutim, mora se prihvatiti da će se industrija i radna mjesta u toj oblasti promijeniti. U budućnosti više neće postojati zanimanja gdje će ljudi cijeli dan stajati uz mašinu, otvarati vrata i pritiskati jedno dugme. Takve aktivnosti bit će autimatizovane”, kaže Bleicher.

Austrijska tehnika proizvodnje ima dugu tradiciju. Već 1816. godine, ubrzo nakon osnivanja Tehničkog univerziteta u Beču, Georg Altmütter postavljen je za profesora za mehaničku tehnologiju, a on je bio i utemeljitelj sistematske obuke i učenja o korištenju alata.

Tim povodom se sastaje međunarodna elita proizvodne tehnike u Beču, među kojima i vrhunski predstavnici mnogobrojnih međunarodno vodećih preduzeća i renomiranih istraživačkih instituta, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

 

(FENA)

Na vrh