Kremlj: Sastanak u Minsku prilika za rješenje ukrajinske krize

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev - predsjednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, zemalja koje čine Evroazijsku carinsku uniju, sastat će se danas u Minsku s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, saopćila je pres-služba ruskog predsjednika

26. Aug 2014. | 10:56 | I.Č
27513

Sastanku u beloruskoj prijestonici prisustvovat će i visoki zvaničnici Evropske komisije, uključujući i šeficu evropske diplomatije Catherine Ashton i evropske komesare za trgovinu i energetiku, Karela de Guchta i Gunthera Oettingera.

Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao je da će ruski predsjednik imati brojne bilateralne susrete, a nije isključio mogućnost da Putin razgovara i s ukrajinskim predsjednikom.

“Ima mnogo tema za razgovor, ukrajinska kriza, užasna humanitarna katastrofa na istoku zemlje i važnost primirja”, ukazao je Peskov, a prenosi Itar tas s.

On je naveo i da bi Putin i Porošenko mogli da razgovaraju i o problemima u bilateralnim odnosima, posebno u pogledu potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU s Ukrajinom budući da, kako je objasnio, to zadire i u energetsku sferu.

Ukoliko se Putin i Porošenko sastanu danas u Minsku, to bi bio njihov prvi direktan susret, ne uzimajući u obzir kratak susret dvojice lidera u Francuskoj u junu, kojem su tada prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

Ashtonova je izjavila da sastanak Putina i Porošenka predstavlja dobru mogućnost za rješavanje ukrajinske krize i da ona ne smije biti propuštena.

Ona je istakla da je važno da Ukrajina ima dobre odnose s članicama EU, ali i s Rusijom.

Iz EK je saopćeno da bi u Minsku mogla da se nađe kao tema i obnavljanje razgovora o tome da Ukrajina nastavi da kupuje ruski gas.

Govoreći o sastanku Evroazijske carinske unije u Minsku, Peskov je ukazao da će nezaobilazna tema biti “katastrofalna situacija” u Donjecku i Lugansku, ali da se glavna tema tiče odnosa te organizacije s Ukrajinom poslije njenog potpisivanja Sporazuma s Bruxellesom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je jučer da je važno da se sastanak u Minsku iskoristi za rješavanje situacije na jugoistoku Ukrajine.

“Svi učesnici su saglasni da politički dijalog mora biti pokrenut. Skup u Minsku nije jedini koji može da bude iskorišten u tom cilju, spominje se i sastanak u Ženevi (uz učešće EU, SAD, Rusije i Ukrajine)”, rekao je Lavrov i dodao da je ruska strana spremna na “svaki format koji će da osigura rezultate”.

Porošenko je, uoči dolaska u Minsk, izjavio da planira da se složi oko mirnog rješenja za Ukrajinu, a njegova pres-služba je saopćila da on dolazi u Belorusiju s “tri moćna predstavnika EU” kako bi razgovarali o miru, prenosi Tanjug.

“Ukrajinski narod i ja imamo čvrst stav o značaju pokretanja ukrajinskog mirovnog plana”, rekao je Porošenko.

(Agencija FENA)

Na vrh