Krišto i Čolak: Softić i Džaferović nisu iznijeli stav Parlamenta BiH

7. Sep 2017. | 17:38 | NV
55914

Nakon što su Safet Softić i Šefik Džaferović pisali na više adresa u Evropskoj uniji povodom gradnje Pelješkog mosta, na istu adresu su pisali i Borjana Krišto i Bariša Čolak.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

Tekst pisma prenosimo u cjelini:

Vaša ekselencijo,

Ovim putem koristimo priliku da Vas upoznamo sa stvarnim činjenicama vezanim za pismo drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića upućenog Vama 06. septembra 2017. na temu izgradnje Pelješkog mosta.

Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke tj. Stranke demokratske akcije (SDA). U navedenom pismu je izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Nepobitna je činjenica da o navedenoj temi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije zauzela nikakav službeni stav niti je Bosna i Hercegovina u “sporu“ sa Republikom Hrvatskom oko navedenog pitanja, kako se navodi u pismu.

Obavještavamo vas da gospoda Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlaštena za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Također nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi u ime Zastupničkog doma PS BiH i Doma naroda PS BiH tj. Parlamentarne skupštine BiH.

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane gospodina Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PS BiH te gospodina Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PS BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH.

Naša je obveza kao predsjedavajući domova koji predstavljamo domove, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji.”

 

NV

Na vrh